EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Результати додаткового прийому фолієвої кислоти до зачаття при двоплідній вагітності

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Прийом фолієвої кислоти перед зачаттям збільшує тривалість вагітності та знижує ризик передчасного розриву плодових оболонок та передчасних пологів при двоплідній вагітності.

Результати проспективного когортного дослідження свідчать, що при двоплідній вагітності додатковий прийом матір'ю фолієвої кислоти до зачаття корелює зі збільшенням тривалості вагітності та зниженням ризику передчасних (до 36 тижнів) пологів та передчасного розриву плодових оболонок (ПРПО). Мета дослідження, проведеного Yuanqing Xia та співавт., полягала в оцінці зв'язку між застосуванням фолієвої кислоти матір'ю до зачаття, гестаційним віком при народженні та ризиком передчасних пологів.

Дослідники також вивчили вплив на цей зв'язок таких факторів, як хоріонічність та спосіб зачаття. У жінок з двоплідною вагітністю збирали дані про застосування фолієвої кислоти та результати вагітності. Для аналізу того, як прийом фолієвої кислоти до зачаття був пов'язаний з ПРПО, передчасними пологами та гестаційним віком при народженні, використовували як лінійну, так і логістичну регресійну модель.

У дослідженні взяли участь 416 жінок із двоплідною вагітністю. Порівняно з двійнями, матері яких приймали фолієву кислоту до зачаття, у двійнят, матері яких не отримували фолієву кислоту, гестаційний вік був на 0,385 тижня більшим, а ризик передчасних (до 36 тижнів) пологів (скориговане відношення шансів: 0,519) та ПРПО (скориговане відношення шансів: 0,426) було знижено. Цей захисний ефект щодо передчасних пологів та ПРПО був стабільним і не залежав від одночасного застосування полівітамінів.

Однак ступінь зв'язку між прийомом фолієвої кислоти до зачаття та результатом вагітності залежала від дотримання запропонованого режиму прийому, способу зачаття та хоріонічності. Для двійнят, зачатих за допомогою допоміжних репродуктивних технологій, і дихоріальних диамніотичних двійнят зв'язок застосування фолієвої кислоти до зачаття та більшого гестаційного віку залишався статистично значущим.

Слід зазначити, що суттєвий захисний ефект щодо передчасних (до 36 тижнів) пологів та ПРПО спостерігався виключно у жінок, які приймали фолієву кислоту не менше 4 разів на тиждень до зачаття. Таким чином, прийом фолієвої кислоти матір'ю до зачаття був корисним при двоплідній вагітності. Жінкам, які планують вагітність, для підвищення ймовірності успішної вагітності рекомендується заздалегідь розпочати застосування фолієвої кислоти і незмінно дотримуватись запропонованого режиму прийому.

Джерело:

European Journal of Nutrition

Стаття:

The association of preconceptional folic acid supplementation with gestational age and preterm birth risk in twin pregnancies: a prospective cohort study in China

Автори:

Yuanqing Xia і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: