EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Фракція оксиду азоту в повітрі, що видихається, як маркер ефективності терапії хронічного кашлю

фракція оксиду азоту у повітрі фракція оксиду азоту у повітрі
фракція оксиду азоту у повітрі фракція оксиду азоту у повітрі

Що нового?

Оцінка фракції оксиду азоту в повітрі, що видихається, може допомогти виявити пацієнтів з хронічним кашлем, яким буде корисна терапія кортикостероїдами.

У недавньому дослідженні фракція оксиду азоту в повітрі, що видихається (FeNO), виявилася цінним показником. Його можна використовувати для виявлення та контролю за ходом лікування еозинофільного запалення дихальних шляхів при хронічному кашлі, що потенційно може допомогти у прийнятті рішень щодо лікування кортикостероїдами. Метою дослідження було вивчити літературні джерела та визначити, чи служить FeNO модифікованою ознакою при хронічному кашлі, особливо щодо інших біомаркерів 2-го типу. Крім того, мета дослідження полягала у виявленні значних прогалин у знаннях, пов'язаних із клінічним застосуванням FeNO.

У ході цього описового огляду було виконано ретельний електронний пошук літератури англійською мовою у базах даних Web of Science, PubMed та Scopus. Пошук проводили з використанням таких ключових слів, як «кашель», «оксид азоту», «біомаркер», ознака, що «піддається терапії» і «еозинофіли».

Результати цього дослідження свідчать, що за наявності еозинофільного запалення дихальних шляхів або запалення дихальних шляхів 2-го типу існує можливість покращення симптоматики пацієнтів із хронічним кашлем.

Хоча дослідження індукованого мокротиння визнані стандартом визначення запального фенотипу, технічна складність їх проведення обмежує широке клінічне використання. З іншого боку, FeNO, визнаний зручним біомаркером, став альтернативою дослідженню індукованого мокротиння. Як механістичні, так і клінічні дані свідчать про можливість застосування FeNO для забезпечення точності діагностики та передбачуваності відповідей на лікування.

Джерело:

Journal of Thoracic Disease

Стаття:

Is fractional exhaled nitric oxide a treatable trait in chronic cough: a narrative review

Автори:

Ji-Ho Lee і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: