EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка безпеки лапароскопічної холецистектомії «від дна» в порівнянні з традиційною холецистектомією

холецистектомія холецистектомія
холецистектомія холецистектомія

Що нового?

У пацієнтів, у яких проведення втручання було пов'язане з певними складнощами, метод холецистектомії «від дна» був безпечнішим за традиційну холецистектомію.

Результати систематичного огляду та метааналізу вказують, що у пацієнтів, у яких проведення хірургічного втручання пов'язане з певними складнощами, проведення лапароскопічної холецистектомії «від дна» пов'язане з нижчим ризиком переходу до відкритого оперативного втручання та пошкодження жовчних проток, а також забезпечує більш швидке виконання операції і скорочує перебування у стаціонарі порівняно з традиційною холецистектомією.

Мета дослідження полягала у порівнянні результатів традиційної холецистектомії та холецистектомії «від дна». Пошук ретроспективних чи проспективних досліджень, у яких виконували зіставлення результатів традиційної лапароскопічної холецистектомії та лапароскопічної холецистектомії «від дна», проводили три дослідники незалежно один від одного в таких електронних базах даних, як Embase, Кокрейнівська бібліотека, Pubmed, Google Scholar та Medline, за такими пошуковими запитами, як «антеградна холецистектомія», «ретроградна холецистектомія» та «холецистектомія від дна».

Дослідження для аналізу було відібрано на основі заздалегідь встановлених критеріїв. Потім із цих досліджень було вилучено дані для проведення мета-аналізу. У метааналіз було включено 12 досліджень. Порівняно з традиційною холецистектомією, у пацієнтів із «важким» жовчним міхуром проведення лапароскопічної холецистектомії «від дна» було пов'язане з менш тривалим перебуванням у стаціонарі, зниженням ризику пошкодження жовчних проток, зменшенням часу виконання операції та зниженням частоти переходу до відкритого оперативного втручання. Таким чином, у ситуаціях, коли проведення втручання пов'язане зі складнощами, холецистектомія «від дна» є безпечною.

Джерело:

Updates in Surgery

Стаття:

Is fundus first laparoscopic cholecystectomy a better option than conventional laparoscopic cholecystectomy for difficult cholecystectomy? A systematic review and meta-analysis

Автори:

Ibrahım Umar Garzali і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: