EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність комбінованої терапії габапентиноїдами та антидепресантами при нейропатії

діабетична периферична нейропатія діабетична периферична нейропатія
діабетична периферична нейропатія діабетична периферична нейропатія

Що нового?

Комбінована терапія габапентиноїдами та ТЦА або ІЗЗСН призводить до більш вираженого зниження інтенсивності болю порівняно із застосуванням цих препаратів як монотерапії при діабетичній периферичній нейропатії.

Згідно з результатами систематичного огляду і метааналізу, у пацієнтів з болючою діабетичною периферичною нейропатією комбінована терапія габапентиноїдами та інгібіторами зворотного захоплення серотоніну і норадреналіну (ІЗЗСН) або трициклічними антидепресантами (ТЦА) була пов'язана з більш виразним полегшенням болю порівняно із застосуванням цих препаратів як монотерапії. Метою дослідження було оцінити безпеку та ефективність комбінованої терапії габапентиноїдами та ТЦА або ІЗЗСН у порівнянні з монотерапією будь-яким із цих препаратів при лікуванні периферичної діабетичної нейропатії.

Систематичний пошук рандомізованих клінічних досліджень щодо вивчення комбінованої терапії габапентиноїдами та ІЗЗСН або ТЦА порівняно з монотерапією будь-яким із цих препаратів проводили за базами даних Clinicaltrials.gov, Embase, PubMed та Кокрейнівським центральним реєстром клінічних досліджень (Cochrane Central). У ході дослідження розраховували об'єднані середні різниці (СР) та 95% довірчий інтервал (ДІ) для аналізу результатів лікування болю. Для цілей аналізу враховували середні оцінки інтенсивності болю за попередні 7 днів, а інтенсивність болю оцінювали з використанням 11-бальної числової рейтингової шкали (ЧРШ).

Для бінарних показників визначали відношення ризиків, а оцінку ризику виконували з використанням інструменту Risk of Bias 2. Аналіз охоплював п'ять рандомізованих досліджень, що включали 916 учасників, з тривалістю подальшого спостереження від 6 до 12 тижнів. Отримані результати вказували на більш виражене середнє зниження інтенсивності болю у випадках комбінованої терапії порівняно з монотерапією (СР: −0,39). Аналогічним чином в групі комбінованої терапії спостерігалося поліпшення середньої оцінки інтенсивності болю щонайменше на 30 % (відношення ризиків (ВР): 1,16).

Проте статистично значущих відмінностей між групами щодо досягнення зниження середньої інтенсивності болю щонайменше ніж 50 % виявлено не було (ВР: 1,21). При порівнянні комбінованої терапії з монотерапією габапентиноїдами також було відзначено виражене зниження середньої інтенсивності болю при комбінованій терапії (СР: −0,61). Застосування комбінованої терапії, що включає габапентиноїди та ТЦА або ІЗЗСН, забезпечувало більш виразне полегшення болю при діабетичній периферичній нейропатії порівняно з монотерапією. Однак слід зазначити, що ця відмінність може не мати клінічно значущого впливу.

Джерело:

Clinical Drug Investigation

Стаття:

Monotherapy Versus Combination Therapy in the Treatment of Painful Diabetic Neuropathy: A Systematic Review and Meta-analysis

Автори:

Julyana Medeiros Dantas і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: