EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка ефективності полегшення післяопераційного болю у пацієнтів з періодонтитом при застосуванні препарату на основі імбиру та нестероїдних протизапальних засобів

зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

У пацієнтів з періодонтитом легкого ступеня тяжкості застосування препарату на основі імбиру та традиційних нестероїдних протизапальних засобів приносить користь з точки зору зниження інтенсивності післяопераційного болю та запалення після нехірургічної пародонтальної терапії.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Oral Health and Preventive Dentistry, вказують на те, що у пацієнтів з періодонтитом легкого ступеня тяжкості, які отримували нехірургічну пародонтальну терапію (НХПТ), при застосуванні препарату на основі імбиру (Zingiber officinale) та традиційних нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ) знижується інтенсивність післяопераційного болю та запалення. Метою дослідження Nouf Alshibani та співавт. було порівняння ефективності застосування НПЗЗ та препарату на основі імбиру в таблетках як допоміжних засобів з протизапальною та знеболювальною дією при проведенні НХПТ у рамках лікування періодонтиту.

У дослідження були включені пацієнти з періодонтитом, які отримали НХПТ. У післяопераційному періоді пацієнти групи 1 отримували препарат на основі імбиру в дозі 400 мг, а пацієнти з групи 2 — НПЗЗ у дозі 400 мг. Крім збору демографічних даних, на вихідному рівні та через 7, 14 та 21 день виконували оцінку різних показників стану всього періодонту (втрата рівня клінічного прикріплення (CAL), глибина при зондуванні (PD), ясенний (гінгівальний) індекс (GI) та індекс зубного нальоту (PI)).

На початковому рівні, а також у період спостереження через 24 години, 3 дні та 7 днів було проведено суб'єктивну оцінку інтенсивності болю пацієнтами. Таку оцінку інтенсивності болю в обох групах проводили за допомогою числової рейтингової шкали (ЧРШ) до та після операції. Для аналізу статистичної потужності дослідження використовували дані пілотної оцінки та проводили порівняння між групами. Дані про середні значення оцінки по ЧРШ на початковому рівні в групах 1 і 2 наведені в таблиці 1.

У всіх учасників дослідження було діагностовано періодонтит II стадії/ступеня В. На початковому рівні у пацієнтів із групи 1 та 2 суб'єктивні оцінки інтенсивності болю були статистично значуще вищими порівняно з оцінками через 24 години та 3 дні під час періоду спостереження. У групах 1 і 2 через 24 години суб'єктивні оцінки інтенсивності болю були статистично значно вище, ніж через 3 дні під час періоду спостереження. Через 7, 14 та 21 день в обох групах було виявлено статистично значуще зниження значень показників PI, GI та PD порівняно з вихідним рівнем. Таким чином, застосування препаратів на основі імбиру та традиційних нестероїдних протизапальних засобів в рамках лікування періодонтиту приносить користь.

Джерело:

Oral Health and Preventive Dentistry

Стаття:

Postoperative Analgesic and Anti-inflammatory Effectiveness of Ginger (Zingiber officinale) and NSAIDs as Adjuncts to Nonsurgical Periodontal Therapy for the Management of Periodontitis

Автори:

Nouf Alshibani і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: