EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність виконання блокади язикоглоткового нерва бупівакаїном для зниження інтенсивності болю після тонзилектомії

оториноларингологія оториноларингологія
оториноларингологія оториноларингологія

Що нового?

У дітей, яким показано проведення тонзилектомії, виконання блокади язикоглоткового нерва бупівакаїном дозволяє знизити інтенсивність післяопераційного болю.

Згідно з результатами нещодавно проведеного дослідження, у дітей, яким призначена планова тонзилектомія, виконання блокади язикоглоткового нерва 0,5 % бупівакаїном забезпечує статистично значуще зниження інтенсивності післяопераційного болю та обсягу застосування анальгетиків, а також дозволяє відстрочити першу вимогу резервного знеболювального препарату. Мета цього дослідження полягала у вивченні ефективності виконання блокади язикоглоткового нерва місцевими анестетиками для зниження інтенсивності болю після тонзилектомії.

У межах дослідження 210 дітей віком 7–15 років розділили на дві рівні за чисельністю групи (n = 105). У групі A проводили блокаду язикоглоткового нерва (з доступом з ротової порожнини) із застосуванням 0,5% бупівакаїну (1 мг/кг з поділом об'єму на дві сторони) відразу після ендотрахеальної інтубації (до виконання розрізу). У групі проводили таку ж процедуру, але з кожного боку вводили по 5 мл стерильного фізіологічного розчину. У учасників дослідження показанням до проведення тонзилектомії був хронічний тонзиліт.

Виконання блокади язикоглоткового нерва забезпечило зниження інтенсивності післяопераційного болю. Протягом 24 годин після втручання оцінки інтенсивності болю за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) були вищими у групі В у порівнянні з групою А. У порівнянні з групою В, у учасників з групи А було виявлено подовження часу до першої вимоги знеболювального засобу, зменшення обсягу застосування резервних анальгетиків, скорочення часу до першого прийому рідини/їжі через рот та якісніший сон у першу ніч після операції.

Додаткове знеболювання знадобилося 30 % учасників із групи A та 62 % учасників із групи В. Випадки розвитку вторинної кровотечі в обох групах були відсутні. Таким чином, блокада язикоглоткового нерва є ефективним методом лікування болю після проведення тонзилектомії.

Джерело:

Egyptian Journal of Neck Surgery and Otorhinolaryngology

Стаття:

Glossopharyngeal Nerve block on post-tonsillectomy pain among Egyptian children

Автори:

Bassem Saied Abdallah Saied і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: