EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив застосування ГМА на виживання пацієнтів з алкогольним гепатитом тяжкого ступеня

гепатит гепатит
гепатит гепатит

Що нового?

За допомогою гранулоцитарно-моноцитарного/макрофагального аферезу можна досягти поліпшення показників виживання через 90 і 180 днів у пацієнтів з алкогольним гепатитом тяжкого ступеня, які не відповідають на традиційні методи лікування або не переносять їх.

У ході проспективного відкритого нерандомізованого дослідження при проведенні гранулоцитарно-моноцитарного/макрофагального аферезу (ГМА) спостерігалася менша, ніж очікувалося, смертність через 90 і 180 днів порівняно з опублікованими результатами досліджень за участю пацієнтів з алкогольним гепатитом тяжкого ступеня, які не відповідали на терапію чи не переносили її.

Мета дослідження полягала в оцінці впливу проведення ГМА на показники виживання при алкогольному гепатиті тяжкого ступеня. До дослідження включали пацієнтів з гепатитом та встановленою відсутністю відповіді на терапію кортикостероїдами або їх непереносимістю на основі критеріїв оцінок у моделі Лілля (Lille) та моделі термінальної стадії захворювання печінки (MELD), які відповідали певним критеріям включення (наприклад, лейкоцитоз понад 10 000/мкл). Відповідно до стандарту лікування до дослідження були включені пацієнти з медіаною тривалості госпіталізації з моменту надходження до включення до дослідження 23 дні (міжквартильний розмах (МКР) 14–31 день). У дослідженні вивчали ефективність ГМА, який проводився з використанням приладу Adacolumn двічі на тиждень у кількості до десяти сеансів на курс лікування.

У рамках цього пілотного дослідження було проведено загалом 13 процедур ГМА. На момент надходження дискримінантна функція Маддрея становила 532 ± 177. Встановлено, що загальне виживання через 90 і 180 днів становило 90,9 %. Після ГМА спостерігалося статистично значуще поліпшення оцінок моделі MELD: медіана (МКР) знизилася з 23 (20–25) до 15 (13–21) (p < 0,0001). Очікувані ризики смертності, розраховані на основі оцінок у моделі Лілля та моделі MELD, також значно покращилися – з 20,9 % ± 16,5 % до 7,4 % ± 7,3 % через два місяці та з 30,4 % ± 21,3% до 11,6% ± 10,8% через шість місяців відповідно (в обох випадках p<0,01) з оцінкою внутрішньої валідності.

Сукупна частота рецидивів алкогольного гепатиту становила 35,9% на рік. Небажаних явищ тяжкого ступеня зареєстровано не було. Згідно з результатами пошукового аналізу рівні гранулоцитарного колонієстимулюючого фактора статистично значуще корелювали з такими прогностичними системами, як оцінки в моделі MELD-Sodium, після ГМА (коефіцієнт кореляції -0,9943; p < 0,0001), але не перед ГМА (p = 0,62). Отже, ГМА можна розглядати як потенційно ефективний варіант протизапальної терапії порятунку пацієнтів з алкогольним гепатитом тяжкого ступеня, які не досягли адекватної відповіді на традиційні методи лікування.

Джерело:

Hepatology Communications

Стаття:

Granulocyte-monocyte/macrophage apheresis for steroid-nonresponsive or steroid-intolerant severe alcohol-associated hepatitis: A pilot study

Автори:

Ryosuke Kasuga і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: