EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Згідно з результатами нового дослідження, гра в гольф забезпечує значну користь у пацієнтів з остеоартрозом

остеоартроз остеоартроз
остеоартроз остеоартроз

Що нового?

Встановлено, що у гравців у гольф рівень психологічного стресу нижчий, а загальний стан здоров'я кращий, ніж у загальній популяції. Цей взаємозв'язок найбільше виражений в осіб з остеоартрозом.

Згідно з нещодавнім перехресним дослідженням, проведеним Університетом Південної Австралії, гольф — це не просто різновид дозвілля. Результати цього дослідження, опубліковані в журналі Journal of Science and Medicine in Sport, вказують на потенційну користь гольфу для осіб із остеоартрозом – хронічним дегенеративним захворюванням. Мета цього дослідження полягала в (i) оцінці психологічного стресу та загального стану здоров'я гравців у гольф в Австралії та порівнянні отриманих даних з показниками у вибірці із загальної популяції та (ii) вивченні зв'язку між грою в гольф, психологічним стресом та загальним станом здоров'я в осіб з остеоартрозом.

Дослідження було проведено з використанням даних 459 гравців у гольф в Австралії, включаючи оцінку за шкалою психологічного стресу Кесслера з 10 пунктів, оцінку за коротким опитувальником для оцінки стану здоров'я з 12 пунктів, статус остеоартрозу та оцінку за міжнародним опитувальником фізичної активності. Потім отримані результати зіставляли з показниками загальної популяції на підставі даних 16 370 осіб, отриманих в ході Австралійського дослідження стану здоров'я. Для визначення зв'язку між грою в гольф та загальним станом здоров'я у всіх учасників використовували модифіковану регресію Пуассона, а також проводили аналіз у підгрупі пацієнтів з остеоартрозом (128 гравців у гольф та 2216 учасників із загальної популяції).

Результати аналізу коригували за рівнем освіти, віком, статусом куріння та статтю. Згідно з результатами дослідження, у гравців у гольф спостерігалися менш виражений психологічний стрес (відмінність скоригованих середніх: -2,5, 95% довірчий інтервал (ДІ): від -4,1 до -0,9) та більш висока ймовірність оцінки загального стану здоров'я як "хорошого" або "відмінного" (скоригований відносний ризик: 1,09, 95% ДІ: від 1,05 до 1,13) порівняно із загальною популяцією.

Більше того, у осіб з остеоартрозом гра в гольф була пов'язана з менш вираженим психологічним стресом (відмінність скоригованих середніх: -4,0, 95% ДІ: від -6,5 до -1,5) та вищою ймовірністю оцінки загального стану здоров'я як "хорошого" або "відмінного" (скоригований відносний ризик: 1,3, 95% ДІ: від 1,2 до 1,4). Серед гравців у гольф з остеоартрозом 91% оцінили свій загальний стан здоров'я як «хороший», «дуже хороший» або «відмінний», тоді як у загальній популяції цей показник становив 64%.

У осіб з остеоартрозом, які не грають у гольф, високий або дуже високий рівень психологічного стресу спостерігався майже в 3 рази частіше (22%), ніж у гравців у гольф з остеоартрозом (8%). Було виявлено позитивну кореляцію між грою в гольф і нижчим рівнем психологічного стресу та кращим станом здоров'я. У гравців у гольф з остеоартрозом також спостерігалися менш виражений психологічний стрес та кращий загальний стан здоров'я порівняно з вибіркою осіб із остеоартрозом із загальної популяції.

Автори наголошують на необхідності подальших досліджень, оскільки гольф можна розглядати як потенційний метод підтримки психічного здоров'я у людей похилого віку і він відноситься до найбільш популярних видів спорту в даній демографічній групі. Результати цього інноваційного дослідження вказують на прихований потенціал гольфу як терапевтично корисного та приємного заняття для пацієнтів з остеоартрозом, здатного покращити якість життя та загальне самопочуття.

Джерело:

Journal of Science and Medicine in Sport

Стаття:

Australian golfers with and without osteoarthritis report reduced psychological distress and improved general health compared to a general population-based sample

Автори:

Brad J. Stenner і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: