EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вживання зеленого чаю знижує артеріальний тиск у здорових осіб

загальна коморбідність загальна коморбідність
загальна коморбідність загальна коморбідність

Що нового?

Вживання зеленого чаю здоровими особами супроводжується зниженням діастолічного та систолічного артеріального тиску.

Результати метааналізу вказують на те, що у здорових осіб вживання зеленого чаю забезпечує зниження систолічного артеріального тиску на 2,99 мм рт. ст., а діастолічного артеріального тиску – на 0,95 мм рт. ст. Метою метааналізу було вивчення впливу споживання зеленого чаю на показники артеріального тиску. Пошук відповідних робіт проводили у таких електронних базах даних, як ULAKBM, CINAHL, CENTRAL, Національний центр наукових праць YÖK, Medline/PubMed, Web of Science та Science Direct.

Під час пошуку було використано такі ключові слова: «рандомізоване контрольоване дослідження», «зелений чай», «Camellia sinensis», «епігаллокатехіна галлат» («ЕГКГ»), «артеріальний тиск», «діастолічний артеріальний тиск» та «систолічний артеріальний тиск» . Ризик систематичної помилки у виявлених дослідженнях оцінювали двома дослідниками за допомогою відповідного інструменту співпраці Кокрейна. У метааналіз було включено 9 досліджень із загальним розміром вибірки 680 осіб (в експериментальній групі: 345, у контрольній групі: 335). Середній вік здорових добровольців в експериментальній та контрольній групах становив 35,89±8,52 та 36,48±7,68 року відповідно.

У всіх дослідженнях проводили належний статистичний аналіз, у публікаціях були повні дані про результати та детально описано порядок рандомізації. Частота повного проходження періоду вживання зеленого чаю становила від 85 до 100%.

Вживання зеленого чаю супроводжувалося ефективним зниженням як систолічного, так і діастолічного артеріального тиску в учасників дослідження, на що вказували результати загального аналізу (середня різниця (СР): -2,99; 95 % ДІ: -3,77... -2,22; Z = 7,57; I2 = 0%, СР: -0,95; 95% ДІ: -1,62 ... -0,27; Z = 2,75, I2 = 0%). У включених до метааналізу дослідженнях ознаки наявності систематичних помилок були відсутні. Таким чином, вживання зеленого чаю є доступним, недорогим і перспективним засобом для поліпшення стану здоров’я.

Джерело:

Alternative Therapies in Health and Medicine

Стаття:

Effect of Green Tea on Blood Pressure in Healthy Individuals: A Meta-Analysis

Автори:

Elif Yıldırım Ayaz і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: