EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ерадикація бактерії H. pylori як спосіб знизити виразність оксидативного стресу у пацієнтів із функціональною диспепсією

інфекція інфекція
інфекція інфекція

Що нового?

Ерадикація бактерії H. pylori у пацієнтів, які страждають на функціональну диспепсію, відновлює баланс окисно-відновної системи клітин і знижує оксидативний стрес.

Згідно з результатами проспективного обсерваційного дослідження, запалення, спричинене бактерією Helicobacter pylori (H. pylori), порушило тіол-дисульфідний баланс окисно-відновної системи клітин на користь дисульфідів. Після терапії для ерадикації H. pylori гомеостатичний баланс було відновлено, що знизило оксидативний стрес. Мета дослідження полягала у визначенні рівнів тіолів та дисульфідів у 320 пацієнтів з невиразковою диспепсією та позитивними результатами аналізу на H. pylori, а також в оцінці змін окисно-відновної системи після проведення ерадикаційної терапії.

Спочатку у пацієнтів взяли зразки крові, щоб визначити рівні тіолів та дисульфідів у сироватці. Усім пацієнтам провели ендоскопічну біопсію, а отримані зразки досліджували на наявність патологій. Пацієнти з позитивним результатом аналізу на H. pylori отримували ерадикаційну терапію. У таких пацієнтів повторно брали зразки крові для визначення рівнів вмісту тіолів та дисульфідів у сироватці. Рівні вмісту тіолів та дисульфідів до та після проведення лікування порівнювали у пацієнтів, які отримували та не отримували терапію для ерадикації H. pylori.

У пацієнтів із позитивним результатом тесту на бактерії H. pylori, які відповіли на ерадикаційну терапію, середній рівень вмісту дисульфідів у плазмі крові статистично значуще знизився з 14,0 ± 6,6 до 10,9 ± 5,9 мкмоль/л. При цьому, у пацієнтів з H. pylori, які не відповіли на ерадикаційну терапію, спостерігалося статистично незначуще підвищення середнього рівня вмісту тіолів у сироватці крові (з 341,4±30,5 до 342,6±29,8 мкмоль/л) та статистично незначуще зниження середнього рівня вмісту дисульфідів у сироватці крові (з 15,2±2,5 до 14,8±2,3 мкмоль/л).

Таким чином, запалення, спричинене бактерією H. pylori, порушило тіол-дисульфідний баланс в окислювально-відновній системі клітин на користь дисульфідів, а відновлення гомеостатичного балансу до бажаного рівня позбавляло організм оксидативного стресу.

Джерело:

Saudi Journal of Gastroenterology

Стаття:

Oxidative stress and the importance of H. pylori eradication in patients with functional dyspepsia

Автори:

Berat Ebik і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: