EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Підвищення ризику смерті від ускладнень серцево-судинних захворювань при надмірному вживанні кави в осіб з артеріальною гіпертензією тяжкого ступеня

артеріальна гіпертензія артеріальна гіпертензія
артеріальна гіпертензія артеріальна гіпертензія

Що нового?

У осіб з артеріальною гіпертензією тяжкого ступеня надмірне вживання кави може спричинити підвищення ризику смерті від ускладнень серцево-судинних захворювань (ССЗ). Вживання зеленого чаю не призводить до підвищення зазначеного ризику у пацієнтів з гіпертензією будь-якого ступеня тяжкості.

Згідно з даними, нещодавно отриманими в рамках проспективного дослідження, особи з артеріальною гіпертензією 2-3 ступеня повинні уникати надмірного вживання кави (двох і більше чашок на добу). При цьому вживання зеленого чаю не призводить до підвищення ризику смерті від ускладнень ССЗ. Метою цього дослідження було вивчення впливу вживання кави та зеленого чаю на рівень смертності від ускладнень ССЗ у осіб з артеріальною гіпертензією тяжкого ступеня.

У його рамках було проведено спостереження за 18 609 особами-учасниками Японського спільного когортного дослідження з оцінки ризику розвитку раку (JACC) (12 035 жінками та 6 574 чоловіками), які заповнювали опитувальник про характер харчування, спосіб життя та медичний анамнез, а також проходили фізикальне обстеження. З урахуванням показників артеріального тиску (АТ) учасників розділили на 4 групи: 1) артеріальна гіпертензія 1 ступеня тяжкості, 2) артеріальна гіпертензія 2–3 ступеня тяжкості, 3) високий нормальний АТ та 4) оптимальний або нормальний АТ.

У багатофакторному аналізі відношення ризиків смерті від ускладнень ССЗ розраховували у моделі пропорційних ризиків Кокса з 95% довірчими інтервалами (ДІ). Протягом медіани періоду спостереження, яка склала 18,9 року, настало 842 смертельні результати від ускладнень ССЗ. Порівняно з особами, які не вживають кави, відношення ризиків смерті (95 % ДІ) від ускладнень ССЗ склали 2,05 (1,17–3,59) при вживанні ≥ 2 чашки кави на добу, 0,98 (0,67– 1,43) при вживанні <1 чашки на добу та 0,74 (0,37–1,46) при вживанні 1 чашки на добу. Наявність зв'язку було виявлено у дорослих з артеріальною гіпертензією 2-3 ступеня тяжкості. У осіб з оптимальним або нормальним АТ, високим нормальним АТ та артеріальною гіпертензією 1 ступеня тяжкості цієї залежності виявлено не було. Вживання зеленого чаю не було пов'язане з підвищенням ризику смерті від ускладнень ССЗ у жодній із категорій осіб, виділених з урахуванням показників АТ.

Таким чином, надмірне вживання кави призводить до підвищення ризику смерті від ускладнень ССЗ у осіб з артеріальною гіпертензією тяжкого ступеня, проте подібного не відбувається у осіб з артеріальною гіпертензією 1 ступеня тяжкості, а також у осіб із відсутністю цього захворювання. При цьому вживання зеленого чаю не пов'язане з підвищенням ризику смерті від ускладнень ССЗ в жодній категорії осіб, виділених з урахуванням показників АТ.

Джерело:

Journal of the American Heart Association

Стаття:

Coffee and Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease Mortality Among People With and Without Hypertension

Автори:

Masayuki Teramoto і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: