EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка зв'язку між високою концентрацією селену в крові та розвитком НАЖХП

НАЖХП НАЖХП
НАЖХП НАЖХП

Що нового?

У пацієнтів з НАЖХП спостерігаються статистично значуще вищі концентрації селену у крові.

Результати спостережного дослідження свідчать, що порушення гомеостазу селену (але не обсяг споживання селену з їжею) призводить до підвищення ризику розвитку фіброзу печінки та неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП). Мета дослідження полягала у вивченні взаємозв'язку між концентрацією селену в крові, розвитком прогресуючого фіброзу печінки та НАЖХП. Інформація для проведення дослідження була вилучена з бази даних Національної програми перевірки здоров'я та харчування населення в США (NHANES).

На підставі даних про концентрацію селену в крові 3336 пацієнтів було поділено на чотири групи. У ході дослідження було проведено оцінку ступеня еластичності печінки та контрольованого параметра згасання методом транзієнтної еластографії з контрольованою вібрацією (VCTE). Кореляцію між концентрацією селену в крові та наявністю НАЖХП та прогресуючого фіброзу печінки визначали декількома методами, у тому числі в рамках аналізу у підгрупах та в моделях множинної логістичної регресії.

У моделях множинної логістичної регресії було встановлено, що вищі концентрації селену в крові (> 205,32; ≤ 453,62 мкг/л) перебувають у статистично значущій позитивній кореляції з наявністю НАЖХП (β = 1,31). Крім того, наявність прогресуючого фіброзу печінки (β = 0,61) знаходилася у зворотному зв'язку з високими концентраціями селену в крові, оскільки виразний фіброз печінки був у більшої частки учасників дослідження з нижчими концентраціями селену у крові. Результати аналізу в підгрупах вказували на наявність зворотного зв'язку між концентрацією селену в крові та наявністю прогресуючого фіброзу печінки у чоловіків із високою концентрацією цього мікроелемента в крові.

Незважаючи на зміну обсягу споживання селену з їжею, а також у різних підгрупах пацієнтів, взаємозв'язок між розвитком прогресуючого фіброзу печінки/НАЖХП та концентрацією селену в крові залишається значущим. Таким чином, зважаючи на дані цього дослідження, можна поглянути на патогенез розвитку прогресуючого фіброзу печінки та НАЖХП під новим кутом.

Джерело:

Gastroenterology & Hepatology

Стаття:

The association between non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) and advanced fibrosis with blood Selenium level based on the NHANES 2017-2018

Автори:

Jie Liu і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: