EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив пробіотиків у високих дозах на когнітивні симптоми у пацієнтів з депресією

депресія депресія
депресія депресія

Що нового?

У пацієнтів з великим депресивним розладом застосування добавок із пробіотиками у високих дозах протягом чотирьох тижнів знижує виразність афективних симптомів та покращує вербальну епізодичну пам'ять.

Результати вторинного аналізу даних рандомізованого контрольованого дослідження підтвердили значну роль кишково-мозкової осі при великому депресивному розладі та вказали на потенціал лікування, пов'язаного з мікробіотою кишечника, як доступну та комплексну терапію когнітивних симптомів у пацієнтів з депресією. Мета дослідження Schneider та співавт. полягала в оцінці впливу короткочасного застосування пробіотиків у високій дозі на когнітивні функції, відповідні процеси в головному мозку та нейтрофічний фактор мозку (BDNF) у пацієнтів із депресією.

У дослідження були включені 60 пацієнтів з великим депресивним розладом, з яких 43 були включені в популяцію для модифікованого аналізу, що виконується з припущення, що всі пацієнти отримали призначене лікування (ITT-аналіз). Протягом 31 дня, на додаток до стандартної терапії депресії, вони приймали добавку з пробіотиками або ідентичне плацебо з мальтозою. У три часові точки (до, під час та через чотири тижні після лікування) учасникам провели тест на слухомовну пам'ять (VLMT), обидві версії тесту на зорово-моторну координацію (прокладання шляху), блоковий тепінг-тест Корзі, а також вимірювали рівень нейтрофічного фактору мозку.

До та одразу після лікування оцінювали зміни у процесах короткочасної пам'яті під час активності головного мозку. Відразу після лікування в групі застосування пробіотиків відзначалося виразне поліпшення миттєвої пам'яті за VLMT і була відзначена тенденція до кореляції часу та групи лікування у всіх точках, що розглядаються. У групі застосування пробіотиків спостерігалося відновлення функції гіпокампу, про що свідчила взаємодія факторів часу та групи при активації гіпокампу в рамках процесів короткочасної пам'яті. За іншими показниками значних відмінностей не виявлено.

У групі застосування пробіотиків спостерігалося невелике, але статистично незначуще підвищення рівня BDNF, причому у групі застосування плацебо рівень BDNF знижувався. Прийом добавок з пробіотиками сприяє покращенню вербальної епізодичної пам'яті та впливає на процеси в головному мозку, пов'язані з порушенням когнітивних функцій при великому депресивному розладі. Таким чином, завдяки вирівнюванню зміненої функції гіпокампу при виконанні завдання N-назад, пробіотики впливають на нейронні механізми, пов'язані з порушенням когнітивних функцій при депресії.

Джерело:

The Journal of Psychiatry & Neuroscience

Стаття:

Effect of short-term, high-dose probiotic supplementation on cognition, related brain functions and BDNF in patients with depression: a secondary analysis of a randomized controlled trial

Автори:

Else Schneider і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: