EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Введення високих доз вітаміну D - нове слово в лікуванні стенозу поперекового відділу хребта

стеноз поперекового відділу хребта стеноз поперекового відділу хребта
стеноз поперекового відділу хребта стеноз поперекового відділу хребта

Що нового?

Пацієнтам зі стенозом поперекового відділу хребта та дефіцитом вітаміну D може бути корисним введення добавки вітаміну D.

Згідно з результатами попереднього рандомізованого контрольованого дослідження, опублікованими в журналі «Medicine», введення високих доз вітаміну D може полегшити біль у попереку, що є найпоширенішим симптомом стенозу поперекового відділу хребта (ПС), а також покращити функцію хребта та якість життя. У цьому дослідженні Sangbong Ko et al. оцінювали вплив вітаміну D на зменшення симптомів, відновлення функції хребта та зміну якості життя у пацієнтів, які страждають на симптоматичний ПС.

Для досягнення мети дослідження до нього були включені пацієнти з ПС та дефіцитом вітаміну D (рівень 25-гідроксивітаміну D у сироватці менше 10 нг/мл). Пацієнти були випадково розподілені на дві групи: групу, яка отримувала вітамін D (група «Д», 26 учасників) і групу, яка не отримувала вітамін D (група «БД», 25 учасників). Для оцінки виразності болю в попереку використовували візуальну аналогову шкалу (ВАШ); якість життя оцінювали за допомогою короткого опитувальника оцінки загального стану здоров'я, що складається з 36 питань, а для оцінки функції хребта застосовували індекс інвалідності Освестрі та опитувальник інвалідності Роланда-Морріса.

Значення порівнювали та аналізували на початковому рівні, у період між 4-6 тижнями (V1), 10-12 тижнями (V2) та 22-26 тижнями лікування (V3). На початку дослідження за цими трьома критеріями не відзначалося статистично значущих відмінностей. Згодом між двома групами у кожному періоді спостерігалося статистично значуще поліпшення щодо болю в попереку, як показано нижче в Таблиці 1:

Автори дійшли висновку, що введення високих доз вітаміну D забезпечує полегшення болю в попереку, що є основним симптомом ПС, а також покращення функції хребта та якості життя, яке, як очікувалося, стає помітним лише через 4 тижні та зберігається до 26 тижнів від початку лікування.

Джерело:

Medicine

Стаття:

The effectiveness of vitamin D3 supplementation in improving functional outcome of non-surgically treated symptomatic lumbar spinal stenosis: Randomized controlled clinical trial – Pilot study

Автори:

Sangbong Ko et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: