EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Високоінтенсивна лазерна терапія як ефективний метод полегшення болю у жінок з вульводинією

біль біль
біль біль

Що нового?

Застосування лазерної терапії високої інтенсивності у жінок із спровокованою вестибулодинією було пов'язане зі статистично значущим зниженням середніх оцінок інтенсивності болю.

Згідно з результатами рандомізованого проспективного пошукового дослідження, високоінтенсивна лазерна терапія (ВІЛТ) ефективна в лікуванні жінок із спровокованою вестибулодинією (СВД). Метою M. Morin та співавт. була оцінка переносимості та доцільності застосування ВІЛТ у жінок із СВД, а також впливу фіктивної та активної процедури ВІЛТ на інтенсивність болю під час статевого акту.

У дослідження включили 40 жінок із СВД у віці 18–45 років, які відчували біль під час вагінального статевого акту, інтенсивність якого сягала ≥ 5 за числовою рейтинговою шкалою (ЧРШ), протягом більше трьох місяців. Жінок рандомізували до групи активних процедур ВІЛТ (n = 20) або групи фіктивних процедур ВІЛТ (n = 20) двічі на тиждень протягом шести місяців. Учасниць обстежили на вихідному рівні та через два тижні терапії. Показники переносимості та доцільності включали відвідуваність процедур лазеротерапії (≥80% учасниць відвідали ≥10 процедур), частоту вибування (<15%) та відсутність серйозних небажаних явищ.

Також оцінювали рівень суб'єктивної задоволеності та покращення стану пацієнток. У результаті дослідження визначали вплив терапії на середні оцінки інтенсивності болю під час статевого акту. Одна добровільна учасниця групи застосування активних процедур ВІЛТ залишила дослідження до кінця періоду лікування через відсутність часу. За винятком двох пацієнток, які змогли відвідати 11 процедур через COVID-19, решта учасниць відвідала всі 12 призначених процедур.

Серйозних небажаних явищ зареєстровано не було. Згідно з оцінками за шкалою оцінки пацієнтом змін у стані здоров'я, статистично значущі покращення відзначали у 79% жінок у групі застосування активної ВІЛТ та у 47% жінок у групі застосування фіктивних процедур. Слід зазначити, що 10% жінок у групі застосування фіктивних процедур повідомили про погіршення свого стану. Жінки, рандомізовані до групи активного лікування, повідомляли про більш високий рівень задоволеності терапією, із середньою оцінкою 6,6 з 10 (стандартне відхилення (СВ) 2,8), при цьому у групі фіктивного лікування середня оцінка становила 4,6 з 10 (3,1).

У жінок у групі застосування активних процедур ВІЛТ та у групі застосування фіктивних процедур ВІЛТ спостерігалося статистично значуще зниження інтенсивності болю в період з початкового рівня до закінчення лікування (див. таблицю 1).

Таким чином, ВІЛТ є прийнятним та доцільним видом втручання при лікуванні жінок зі спровокованою вестибулодинією. Для обґрунтування ефективності ВІЛТ як терапії, що становить інтерес при лікуванні вульводинії, потрібно проведення додаткових досліджень.

Джерело:

The Journal of Sexual Medicine

Стаття:

A Randomized Prospective Pilot Study Investigating the Feasibility and Effects of High Intensity Laser Therapy for Women with Vulvodynia

Автори:

M Morin і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: