Середземноморська дієта з вживанням рослинних добавок, низьким вмістом червоного/переробленого м'яса та високим вмістом поліфенолів може бути ефективним засобом зниження виразності вісцерального ожиріння.
Результати рандомізованого контрольованого дослідження зниження маси тіла DIRECT-PLUS тривалістю 18 місяців вказують, що середземноморська дієта з високим вмістом поліфенолів може бути ефективнішим методом зменшення обсягу вісцеральної жирової тканини (ВЖТ), ніж традиційна здорова середземноморська дієта (СМД), забезпечуючи більш виразне (в 2 рази) зменшення об'єму ВЖТ при еквівалентній втраті маси тіла. Мета проведеного дослідження полягала у оцінці ефективності дотримання СМД із застосуванням рослинних добавок щодо зменшення обсягу ВЖТ.
У ході дослідження 294 особи (середній вік: 51 рік; 29 % ВЖТ; індекс маси тіла: 31,2 кг/м2) були рандомізовані в одну з трьох груп дотримання дієти та заняття фізичними вправами: 1) дієта на основі рекомендацій щодо здорового харчування (РЗХ), 2) СМД та 3) СМД із вживанням рослинних добавок. Обидві групи, які дотримувалися низькокалорійної СМД, вживали 28 г волоських горіхів на день (тобто додатково 440 мг поліфенолів на добу). Учасники групи СМД разом із застосуванням рослинних добавок отримували рослинний коктейль з вмістом вольфії кулястої (Wolffia globosa) (100 g заморожених кубиків щодня) (+800 мг поліфенолів на добу) і зелений чай (3–4 чашки на добу), і вживали менше червоного м'яса. Кількісну оцінку обсягу жирової тканини в черевній порожнині було проведено за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ).
Рівень утримання учасників у дослідженні становив 89,8 %, а 79,3 % учасників пройшли всі необхідні оцінки з допомогою МРТ. У учасників, які дотримувалися СМД із вживанням рослинних добавок, зменшення обсягу ВЖТ було вдвічі вищим (в групі РЗХ: -4,2 %, СМД:
-6,0 %, СМД із вживанням рослинних добавок: -14,1 %, незалежно від зменшення маси тіла, обхвату талії, статі та віку), при цьому дотримання обох варіантів СМД забезпечило порівнянне зменшення обхвату талії (СМД: -4,7 %, СМД із вживанням рослинних добавок: -5,7 %) та зменшення маси тіла (СМД : -2,7 %, СМД із вживанням рослинних добавок: -3,9 %).
Більш виразне зниження обсягу ВЖТ (у багатофакторних моделях) знаходилося в статистично значущому зв'язку з більш високим вмістом уролітину А в сечі, вищим вмістом загальних поліфенолів у плазмі крові (в основному гіппурової кислоти), зниженням споживання червоного м'яса і більш високим вживанням Wolffia globosa, волоських горіхів і зеленого чаю. Для зменшення об'єму ВЖТ ефективним засобом може бути покращена СМД із вживанням рослинних добавок, збагачена поліфенолами у подвійній дозі та з нижчим вживанням червоного/переробленого м'яса.
BMC Medicine
The effect of high-polyphenol Mediterranean diet on visceral adiposity: the DIRECT PLUS randomized controlled trial
Hila Zelicha і співавт.
Коментарі (0)