EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив середземноморської дієти з високим вмістом поліфенолів на вісцеральне ожиріння

зниження маси тіла зниження маси тіла
зниження маси тіла зниження маси тіла

Що нового?

Середземноморська дієта з вживанням рослинних добавок, низьким вмістом червоного/переробленого м'яса та високим вмістом поліфенолів може бути ефективним засобом зниження виразності вісцерального ожиріння.

Результати рандомізованого контрольованого дослідження зниження маси тіла DIRECT-PLUS тривалістю 18 місяців вказують, що середземноморська дієта з високим вмістом поліфенолів може бути ефективнішим методом зменшення обсягу вісцеральної жирової тканини (ВЖТ), ніж традиційна здорова середземноморська дієта (СМД), забезпечуючи більш виразне (в 2 рази) зменшення об'єму ВЖТ при еквівалентній втраті маси тіла. Мета проведеного дослідження полягала у оцінці ефективності дотримання СМД із застосуванням рослинних добавок щодо зменшення обсягу ВЖТ.

У ході дослідження 294 особи (середній вік: 51 рік; 29 % ВЖТ; індекс маси тіла: 31,2 кг/м2) були рандомізовані в одну з трьох груп дотримання дієти та заняття фізичними вправами: 1) дієта на основі рекомендацій щодо здорового харчування (РЗХ), 2) СМД та 3) СМД із вживанням рослинних добавок. Обидві групи, які дотримувалися низькокалорійної СМД, вживали 28 г волоських горіхів на день (тобто додатково 440 мг поліфенолів на добу). Учасники групи СМД разом із застосуванням рослинних добавок отримували рослинний коктейль з вмістом вольфії кулястої (Wolffia globosa) (100 g заморожених кубиків щодня) (+800 мг поліфенолів на добу) і зелений чай (3–4 чашки на добу), і вживали менше червоного м'яса. Кількісну оцінку обсягу жирової тканини в черевній порожнині було проведено за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ).

Рівень утримання учасників у дослідженні становив 89,8 %, а 79,3 % учасників пройшли всі необхідні оцінки з допомогою МРТ. У учасників, які дотримувалися СМД із вживанням рослинних добавок, зменшення обсягу ВЖТ було вдвічі вищим (в групі РЗХ: -4,2 %, СМД:

-6,0 %, СМД із вживанням рослинних добавок: -14,1 %, незалежно від зменшення маси тіла, обхвату талії, статі та віку), при цьому дотримання обох варіантів СМД забезпечило порівнянне зменшення обхвату талії (СМД: -4,7 %, СМД із вживанням рослинних добавок: -5,7 %) та зменшення маси тіла (СМД : -2,7 %, СМД із вживанням рослинних добавок: -3,9 %).

Більш виразне зниження обсягу ВЖТ (у багатофакторних моделях) знаходилося в статистично значущому зв'язку з більш високим вмістом уролітину А в сечі, вищим вмістом загальних поліфенолів у плазмі крові (в основному гіппурової кислоти), зниженням споживання червоного м'яса і більш високим вживанням Wolffia globosa, волоських горіхів і зеленого чаю. Для зменшення об'єму ВЖТ ефективним засобом може бути покращена СМД із вживанням рослинних добавок, збагачена поліфенолами у подвійній дозі та з нижчим вживанням червоного/переробленого м'яса.

Джерело:

BMC Medicine

Стаття:

The effect of high-polyphenol Mediterranean diet on visceral adiposity: the DIRECT PLUS randomized controlled trial

Автори:

Hila Zelicha і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: