EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Манометрія високої роздільної здатності в порівнянні з функціональним зондуванням просвіту стравоходу з імпеданс-панометрією для прогнозування застою вмісту шлунку

image image
image image

Що нового?

У порівнянні з манометрією високої роздільної здатності (МВР) панометрія з використанням функціонального зонда здатна ефективно виявляти застій вмісту шлунку.

Функціональне зондуванням просвіту стравоходу з імпеданс-панометрією (functional luminal imaging probe, FLIP) перевершує систему інтегрованого тиску розслаблення (ІТР), використовувану при манометрії високої роздільної здатності, за ефективністю виявлення застою вмісту шлунку. Дослідники виконали порівняльний аналіз ефективності методів ІТР та FLIP при прогнозуванні застою вмісту шлунку з одночасним проведенням рентгенологічного дослідження стравоходу з барієм (РБ).

У дослідженні взяли участь 329 дорослих пацієнтів, яким провели процедури МВР, FLIP та РБ у ході первинної оцінки моторики стравоходу. Аномальними результатами РБ вважалися висота стовпа барію більше 5 см протягом однієї хвилини або затримка таблетки барію розміром 12,5 мм. ІТР при МВР оцінювали в положенні сидячи та в положенні лежачи.

Оцінку просвіту стравохідно-шлункового переходу (СШП) проводили за допомогою 16-сантиметрового зонда FLIP під час ендоскопії з седативним засобом. Визначали максимальний діаметр СШП та індекс розширення СШП. У таблиці 1 наведено дані про площу під кривою чутливості та специфічності оцінок (Receiver operating characteristic, ROC) для ІТР у положенні лежачи, ІТР у положенні сидячи, індексу розширення СШП, максимального діаметру СШП з урахуванням даних ROC-кривих з метою виявлення відхилень від норми при проведенні процедури РБ.

Згідно з даними логістичного регресивного аналізу, виконаного з метою прогнозування відхилень від норми при проведенні РБ, відношення шансів склало 39,7 (16,4-96,2) для звуження просвіту СШП та 1,8 (0,84-3,7) для планомірного підвищення ІТР під час панометрії за допомогою зонда FLIP.

З 40 пацієнтів з розходженням результатів МВР та панометрії FLIP у 78% результати панометрії з використанням FLIP відповідали результатам рентгенологічного дослідження з барієм. З іншого боку, узгодженість результатів МВР з ІТР та результатів РБ була відзначена у 23% випадків. На думку авторів, комплементарна оцінка з проведенням панометрії з зондом FLIP, манометрії високої роздільної здатності та рентгенологічного дослідження стравоходу з барієм може бути критично важливою для точної діагностики порушень моторики стравоходу.

Джерело:

The American Journal of Gastroenterology

Стаття:

Prediction of Esophageal Retention: A Study Comparing High-Resolution Manometry and Functional Luminal Imaging Probe Panometry

Автори:

Dustin A Carlson і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: