Прийом ДГК жінками, що годують, збільшує концентрацію ДГК як у грудному молоці, так і в мембранах еритроцитів немовлят, що призводить до зміни співвідношення n–6:n–3 жирних кислот у немовлят.
Дослідження показало, що прийом матерями добавки з докозагексаєновою кислотою (ДГК) в дозі 400 мг/добу з ранніх термінів вагітності до 6 місяців після пологів підвищує рівень ДГК у грудному молоці та еритроцитах немовлят при одночасному зниженні співвідношення n-6:n-3. Shweta Khandelwal та ін. ставила за мету дослідити концентрації n–6 та n–3 жирних кислот у вагітних жінок та їх немовлят на різних стадіях вагітності та лактації.
Основна увага була приділена впливу прийому матерями добавки з 400 мг ДГК з водоростей на добу, порівняно з плацебо. У дослідженні взяла участь група з 957 вагітних жінок у перші 20 тижнів вагітності, які були рандомізовані для отримання або 400 мг на добу ДГК з водоростей або плацебо протягом 6 місяців після пологів. Зразки крові у матерів відбирали при включенні в дослідження, пологах та через 6 місяців після пологів.
Зразки крові немовлят відбирали при народженні (з пуповини) та через 12 місяців (венозна). Крім того, підгрупа учасниць здавала зразки грудного молока під час пологів, через 1 місяць та 6 місяців після пологів. За допомогою газової хроматографії було досліджено профіль жирних кислот у зразках. Спостерігалося, що концентрація ДГК була вищою у зразках еритроцитів та грудного молока з групи, що отримувала добавки з ДГК, у всіх наступних часових точках.
Співвідношення n-6:n-3 було знижено у жінок у групі ДГК як при пологах [ДГК: 4,08 (1,79); плацебо: 5,84 (3,57)], так і через 6 місяців після пологів [ДГК: 5,34 (2,64); плацебо: 7,69 (2,9)]. Крім того, у немовлят, народжених від матерів, які отримували ДГК, спостерігалося нижче співвідношення n-6:n-3 як при пологах, так і через 12 місяців.
Хоча співвідношення n-6:n-3 у грудному молоці підвищувалося після пологів протягом 1-6 місяців, воно залишалося зниженим у групі, що отримувала ДГК, порівняно з групою плацебо. На закінчення, хоча прийом матерями добавки з ДГК позитивно впливав на рівень ДГК, досягнення рекомендованого співвідношення n–6:n–3 залишалося складним завданням.
Current Developments in Nutrition
Docosahexaenoic acid supplementation in lactating women increases breast milk and erythrocyte membrane docosahexaenoic acid concentrations and alters infant n-6: n-3 fatty acid ratio
Shweta Khandelwal et al.
Коментарі (0)