EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Як добавки з ДГК впливають на склад грудного молока та еритроцити у немовлят?

Лактація Лактація
Лактація Лактація

Що нового?

Прийом ДГК жінками, що годують, збільшує концентрацію ДГК як у грудному молоці, так і в мембранах еритроцитів немовлят, що призводить до зміни співвідношення n–6:n–3 жирних кислот у немовлят.

Дослідження показало, що прийом матерями добавки з докозагексаєновою кислотою (ДГК) в дозі 400 мг/добу з ранніх термінів вагітності до 6 місяців після пологів підвищує рівень ДГК у грудному молоці та еритроцитах немовлят при одночасному зниженні співвідношення n-6:n-3. Shweta Khandelwal та ін. ставила за мету дослідити концентрації n–6 та n–3 жирних кислот у вагітних жінок та їх немовлят на різних стадіях вагітності та лактації.

Основна увага була приділена впливу прийому матерями добавки з 400 мг ДГК з водоростей на добу, порівняно з плацебо. У дослідженні взяла участь група з 957 вагітних жінок у перші 20 тижнів вагітності, які були рандомізовані для отримання або 400 мг на добу ДГК з водоростей або плацебо протягом 6 місяців після пологів. Зразки крові у матерів відбирали при включенні в дослідження, пологах та через 6 місяців після пологів.

Зразки крові немовлят відбирали при народженні (з пуповини) та через 12 місяців (венозна). Крім того, підгрупа учасниць здавала зразки грудного молока під час пологів, через 1 місяць та 6 місяців після пологів. За допомогою газової хроматографії було досліджено профіль жирних кислот у зразках. Спостерігалося, що концентрація ДГК була вищою у зразках еритроцитів та грудного молока з групи, що отримувала добавки з ДГК, у всіх наступних часових точках.

Співвідношення n-6:n-3 було знижено у жінок у групі ДГК як при пологах [ДГК: 4,08 (1,79); плацебо: 5,84 (3,57)], так і через 6 місяців після пологів [ДГК: 5,34 (2,64); плацебо: 7,69 (2,9)]. Крім того, у немовлят, народжених від матерів, які отримували ДГК, спостерігалося нижче співвідношення n-6:n-3 як при пологах, так і через 12 місяців.

Хоча співвідношення n-6:n-3 у грудному молоці підвищувалося після пологів протягом 1-6 місяців, воно залишалося зниженим у групі, що отримувала ДГК, порівняно з групою плацебо. На закінчення, хоча прийом матерями добавки з ДГК позитивно впливав на рівень ДГК, досягнення рекомендованого співвідношення n–6:n–3 залишалося складним завданням.

Джерело:

Current Developments in Nutrition

Стаття:

Docosahexaenoic acid supplementation in lactating women increases breast milk and erythrocyte membrane docosahexaenoic acid concentrations and alters infant n-6: n-3 fatty acid ratio

Автори:

Shweta Khandelwal et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: