EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ібупрофен так само ефективний, як парацетамол + морфін, для зменшення болю після хірургії головного мозку

Хірургія головного мозку Хірургія головного мозку
Хірургія головного мозку Хірургія головного мозку

Що нового?

При пост-супратенторіальній хірургії головного мозку внутрішньовенне введення ібупрофену показує порівнянне полегшення болю та задоволеність пацієнта порівняно з комбінацією парацетамол + морфін, не впливаючи на згортання крові.

У рандомізованому подвійному сліпому клінічному дослідженні ібупрофен показав таку ж ефективність, як морфін та парацетамол, у полегшенні болю та задоволеності пацієнтів, які перенесли супратенторіальну хірургію головного мозку. Важливо відзначити, що застосування ібупрофену не вплинуло на згортання крові пацієнтів.

Дослідники прагнули порівняти внутрішньовенну інфузію ібупрофену з комбінацією парацетамол + морфін у хірургії головного мозку.

В оцінці рівнів болю та задоволеності людей, які перенесли супратенторіальну хірургію новоутворень головного мозку, взяли участь дві групи, кожна з яких складалася з 50 добровольців (віком 18—65 років). У групі I після видалення вогнища ураження головного мозку, зокрема на початку закриття твердої мозкової оболонки, проводилася внутрішньовенна інфузія розчину ібупрофену в дозі 400 мг тривалістю 30 хвилин. У групі II протягом 30 хвилин проводилася внутрішньовенна інфузія 0,07 мг/кг морфіну разом з 1000 мг парацетамолу.

Після введення комбінації парацетамол + морфін та ібупрофену оцінювали задоволеність пацієнта процедурою та рівень болю. Оцінка задоволеності пацієнтів протягом перших 6 годин у групі ібупрофену та іншій групі продемонструвала статистично значущі відмінності, як показано в таблиці 1:

Однак середні значення за візуально-аналоговою шкалою (VAS) за перший, другий, третій та четвертий години не показали статистично значущої різниці, як зазначено в таблиці 2:

При порівняльному аналізі лабораторних показників функції тромбоцитів між двома групами жоден із виміряних параметрів не показав помітної різниці протягом трьох періодів вимірів. Застосування ібупрофену не тільки забезпечувало полегшення болю та задоволеність пацієнтів, порівнянну з комбінацією парацетамол + морфін, а й показувало сприятливий результат, оскільки не впливало на функції згортання крові у пацієнтів після супратенторіальної хірургії пухлин головного мозку.

Отже, рекомендується використовувати ібупрофен для знеболювання після хірургічних операцій з метою усунення потенційних побічних ефектів, пов'язаних з морфіном, таких як седативний ефект та пригнічення дихання. Цей підхід пропонується без вираження побоювань щодо дисфункції тромбоцитів або кровотечі, особливо після хірургії головного мозку.

Джерело:

Anesthesiology and Pain Medicine

Стаття:

Evaluation of Intravenous Infusion of Ibuprofen with Paracetamol-Morphine in Pain and Satisfaction of Patients Undergoing Supratentorial Brain Surgery

Автори:

Sohrab Salimi et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: