EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ібупрофен перевершує фотобіомодуляцію за ефективністю полегшення дентоальвеолярного болю після стоматологічного втручання

зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

У порівнянні з обробкою лазером з низьким рівнем випромінювання застосування НПЗП забезпечує більш ефективне зниження інтенсивності зубного болю у пацієнтів, які перенесли стоматологічну операцію на зубах і щелепі.

Результати нерандомізованого клінічного дослідження вказують, що застосування нестероїдного протизапального засобу ібупрофену дозволяє більш ефективно полегшувати біль після проведення хірургічного видалення зубів у порівнянні з фотобіомодуляцією. Мета дослідження, проведеного Alaa Alqutub і співавт., полягала у вивченні знеболювальної дії лазерної терапії низького рівня (LLLT) та ібупрофену після видалення зуба.

До дослідження було включено 46 учасників віком від 20 до 60 років, яких розділили на 2 групи по 23 учасники. У групі 1 (група позитивного контролю) застосовували ібупрофен, а в групі 2 (експериментальна група) — обробку методом LLLT. Кількісну оцінку інтенсивності болю проводили з використанням числової рейтингової шкали (ЧРШ) в 1, 2 та 7 дні після операції.

Обидва варіанти лікування забезпечили зниження середньої інтенсивності болю. У післяопераційний день групи обробки лазером інтенсивність болю була статистично значуще нижче, ніж у контрольної групі (U = 62,5). Згідно з отриманими даними, на другий день після операції інтенсивність болю статистично значуще знизилася як у контрольній, так і в експериментальній групі (Z-показники: -3,61 та -3,1 відповідно). На сьомий день біль був відсутній в обох групах дослідження. Незважаючи на те, що різниця між групами не була клінічно значущою (U = 79), інтенсивність болю була нижчою у контрольній групі (див. рисунок 1).

Таким чином, застосування НПЗП є ефективним варіантом полегшення дентоальвеолярного болю після проведення стоматологічної операції.

Джерело:

The Saudi Dental Journal

Стаття:

Photobiomodulation vs NSAIDs in the management of postoperative dentoalveolar pain

Автори:

Alaa Alqutub і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: