EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив льоду на рівень анестезії під час виконання стоматологічних ін'єкцій у дітей: дослідження

зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

Застосування кріотерапії (техніки охолодження) є безпечним та ефективним методом виконання ін'єкцій анестетика у рутинній дитячій стоматологічній практиці.

Згідно з результатами недавнього дослідження, опублікованого у листопаді 2023 року, попереднє охолодження місця ін'єкції у поєднанні із застосуванням місцевої анестезії може знизити інтенсивність сприйняття болю під час ін'єкції під час стоматологічних процедур у дітей порівняно із застосуванням лише місцевого анестетика. У цьому рандомізованому контрольованому дослідженні, проведеному Rabia Zafar та співавт., вивчали вплив попереднього охолодження м'яких тканин у місцях ін'єкцій у поєднанні з місцевим введенням бензокаїну 20% на сприйняття болю у дітей.

Загалом 80 дітей, включених до цього дослідження, були поділені на дві групи. Перша група включала 40 дітей (23 хлопчики, 17 дівчаток); середній вік - 6,3 роки; у цих дітей використовували анестетик у формі гелю для місцевого застосування у поєднанні з прикладенням льоду на 2 хвилини перед інфільтрацією на місці ін'єкції. Друга група (контрольна) включала 40 дітей (21 хлопчик, 19 дівчаток); середній вік - 6,6 року; у цих дітей перед ін'єкцією застосовували бензокаїн 20 % у місці ін'єкції.

Для оцінки зміни інтенсивності болю у відповідь на втручання використовували шкалу оцінки слуху, зору, моторики (SEM). В рамках одновимірного аналізу між двома групами не було виявлено статистично значущої різниці, при цьому в ході багатовимірного аналізу було виявлено статистично значущу відмінність (див. таблицю 1).

Небажаних явищ зареєстровано не було. Таким чином, охолодження місця ін'єкції перед уведенням інфільтраційного анестетика суттєво знижує інтенсивність болю під час рутинних стоматологічних процедур.

 

Джерело:

The Professional Medical Journal

Стаття:

Effect of pre-cooling injection site along with topical 20% Benzocaine on pain perception in pediatric dentistry: “A randomized clinical trial”.

Автори:

Rabia Zafar і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: