EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Підвищені дози реміфентанілу забезпечують кращий ефект аналгезії під час пологів

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Застосування реміфентанілу у підвищеній дозі для внутрішньовенної аналгезії при пологах у активній фазі безпечніше та ефективніше порівняно із застосуванням фіксованої нижчої дози.

У недавньому клінічному дослідженні, результати якого були опубліковані в журналі Journal of Pain Research, автори розглянули різні методи внутрішньовенної аналгезії під час пологів та запропонували альтернативу епідуральній аналгезії для майбутніх мам із наявністю протипоказань. Застосування підвищеної дози реміфентанілу для контрольованої пацієнткою аналгезії під час активної фази початкового періоду пологів забезпечило покращення результатів аналгезії, підвищення ефективності седації та підвищення ступеня задоволеності пацієнток порівняно із застосуванням фіксованої нижчої дози.

Мета дослідження полягала у порівнянні безпеки та ефективності двох різних стратегій внутрішньовенного введення реміфентанілу протягом початкового періоду пологів. До дослідження було включено групу зі 115 породіль з протипоказаннями до епідуральної аналгезії, які були згодні на системне полегшення болю під час пологів. Учасниці були рандомізовані у дві групи: групу А, у якій застосовували постійну дозу реміфентанілу протягом усього початкового періоду пологів, та групу В, у якій застосовували зростаючу дозу реміфентанілу під час активної фази пологів.

У ході дослідження вивчали різні аспекти, включаючи оцінку інтенсивності материнського болю з використанням числової рейтингової шкали (ЧРШ), випадки зниження насичення киснем, ефективність седації, задоволеність учасниць, а також потенційні небажані реакції з боку як матері, так і плода.

Згідно з результатами дослідження, помітні відмінності між двома групами в середніх оцінках інтенсивності болю за ЧРШ до аналгезії та під час латентної фази були відсутні.

Проте під час активної фази пологів у групі B спостерігалося помітне зниження середніх оцінок інтенсивності болю за ЧРШ, з досягненням мінімальної інтенсивності порівняно з групою A. Крім того, у групі B спостерігалися вищі оцінки седації та загальної задоволеності порівняно з групою A. Між двома групами не спостерігалося значних відмінностей за тривалістю початкового періоду пологів, кількістю введених доз та загальним застосуванням реміфентанілу (таблиця 1).

Важливо, що частота розвитку небажаних реакцій в обох групах залишалася однаковою. В результаті дослідження було встановлено, що застосування підвищеної внутрішньовенної дози реміфентанілу у поєднанні з контрольованою пацієнткою аналгезією під час активної фази пологів було не тільки безпечним, але й ефективнішим, ніж застосування фіксованої дози для усунення болю. Це дослідження проливає світло на можливість покращення стратегії полегшення болю під час пологів за наявності протипоказань до епідуральної аналгезії.

Джерело:

Journal of Pain Research

Стаття:

Remifentanil at a Relatively Elevated Dose in Active Phase is Safe and More Suitable Than Fixed Lower Dose for Intravenous Labor Analgesia

Автори:

Meng Cai і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: