EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка взаємозв'язку між запальним захворюванням кишечника та підвищеним ризиком розвитку алергічного риніту

запальне захворювання кишечника запальне захворювання кишечника
запальне захворювання кишечника запальне захворювання кишечника

Що нового?

Пацієнти із запальним захворюванням кишечника мають більш високу схильність до розвитку алергічного риніту.

Згідно з результатами систематичного огляду та метааналізу, у пацієнтів із запальним захворюванням кишечника (ЗЗК) підвищено ймовірність розвитку алергічного риніту. Метою дослідження було оцінити ризик розвитку алергічного риніту у пацієнтів із діагностованим ЗЗК. Були вивчені різні бази даних, доступні як китайською, так і англійською мовами, включаючи PubMed, BioRXiv, METSTR, WanFang, China National Knowledge Infrastructure (CNKI), MedRxiv, Web of Science, R.

Дослідження включало вивчення результатів, представлених на конференціях з алергології, ринології, торакальних втручань та лікування шлунково-кишкового тракту. Два дослідники незалежно один від одного збирали дані, переглядали літературу та оцінювали ризик систематичної помилки на підставі попередньо визначених критеріїв включення та виключення. Аналіз даних проводили з використанням програми RevMan 5.4, при цьому аналіз включали когортні дослідження і дослідження методом «випадок-контроль». Метааналіз включав десять досліджень методом «випадок-контроль» та одне когортне дослідження. Експериментальна група налічувала 65687 пацієнтів з діагностованим ЗЗК, при цьому у 5838 з них був виявлений алергічний риніт.

Контрольна група включала 345176 добровольців без ЗЗК, при цьому у 24625 з них був алергічний риніт. Отримані результати вказують на те, що пацієнти з ЗЗК схильні до підвищеного ризику розвитку алергічного риніту (відношення шансів (ВШ) = 1,48, Z = 2,78) порівняно з пацієнтами без ЗЗК. Таким чином, у пацієнтів із ЗЗК ризик розвитку алергічного риніту вищий. Для глибшого вивчення взаємозв'язку між алергічним ринітом та ЗЗК необхідні додаткові дослідження, спрямовані на виявлення основних механізмів.

Джерело:

Allergologia et Immunopathologia

Стаття:

Risk of allergic rhinitis in patients with inflammatory bowel disease: A systematic review and meta-analysis

Автори:

Jie Liu и співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: