EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Технологія віртуальної реальності для зниження стресу у дітей під час взяття крові

віртуальна реальність віртуальна реальність
віртуальна реальність віртуальна реальність

Що нового?

Застосування технології віртуальної реальності ефективно полегшує біль та знижує рівень тривоги під час проведення венопункції у дітей віком 7–12 років.

Результати недавнього багатоцентрового рандомізованого клінічного дослідження свідчать на користь застосування технології віртуальної реальності (ВР) як відволікаючого методу для полегшення болю та тривоги, пов'язаних із плановим взяттям зразків крові у дітей віком 7–12 років. Дослідження, проведене в установах первинної медико-санітарної допомоги та лікарнях, дозволило розкрити потенціал технології віртуальної реальності як перспективного інструменту для полегшення рутинного збору зразків крові у педіатричній практиці.

У рамках дослідження 83 дитини розділили на дві групи: експериментальну групу, учасникам якої було надано шоломи ВР (n = 43), та контрольну групу, учасники якої отримували стандартну медичну допомогу (n = 40). Рівні болю оцінювали за допомогою візуальної аналогової шкали (ВАШ), а рівні тривоги — за допомогою Гронінгенської шкали дистресу. Крім того, в ході дослідження вимірювали рівень тривоги медсестер та оцінювали задоволення сімей з використанням числових шкал з діапазоном оцінок від 1 до 10.

У групі ВР було зареєстровано значущі результати. Значна частка дітей у групі ВР повідомила лише про слабкий біль під час взяття зразка крові порівняно з контрольною групою (р = 0,012) (див. таблицю 1).

У групі ВР у 93% дітей було відзначено відсутність тривоги або тривога легкого ступеня (оцінка 1–2) порівняно з 72% у контрольній групі (р = 0,08). Незважаючи на відсутність статистичної значущості, цей результат є перспективним. Задоволеність сім'ї стала ключовим показником успіху втручання з ВР: у 93 % учасників групи ВР оцінка задоволеності становила ≥9/10, перевищивши 72,5 %, зареєстровані у контрольній групі (P = 0,026). Слід зазначити, що оцінка тривоги медперсоналу була стабільно нижчою за 5 у понад 90 % випадків, без виражених відмінностей між групами дослідження (р = 0,13).

На закінчення слід зазначити, що при застосуванні віртуальної реальності під час венопункції спостерігалося статистично значуще зниження інтенсивності болю, який відчувають діти, а також підвищення рівня задоволеності їхніх сімей. Таке інноваційне застосування технології ВР є перспективним варіантом розширення загальноприйнятої практики взяття крові у дітей, що свідчить про можливість більш широкої інтеграції в практику охорони здоров'я. Ці результати сприяють збільшенню обсягу даних, що підтверджують позитивний вплив ВР під час проведення медичних втручань у дитячій популяції.

Джерело:

Anales de Pediatría

Стаття:

Usefulness of virtual reality in the management of pain associated with venepuncture: a multicentre randomized clinical trial

Автори:

Raquel Gil Piquer і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: