EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Переривчаста болюсна епідуральна інфузія та безперервна епідуральна інфузія – ефективні методи введення знеболювальних під час пологів

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Як переривчаста болюсна епідуральна інфузія, так і безперервна епідуральна інфузія знеболювальних засобів забезпечують ефективну аналгезію під час пологів.

Результати рандомізованого відкритого дослідження, опубліковані в журналі Cureus, вказують на ефективність як переривчастої болюсної епідуральної інфузії, так і безперервної епідуральної інфузії з точки зору зниження інтенсивності родового болю, за відсутності значного впливу на гемодинаміку. Мета цього дослідження полягала в оцінці ефективності безперервної епідуральної інфузії та переривчастої болюсної епідуральної інфузії 0,2 % ропівакаїну та опіоїдів для знеболювання пологів.

Участь у дослідженні взяли 70 першовагітних, яких розділили на 2 групи по 35 жінок у кожній. Обом групам вводили навантажувальну дозу місцевого анестетика 0,2% ропівакаїну в об'ємі 10 мл у поєднанні з фентанілом з концентрацією 1 мкг/мл у дозах, що наростають, об'ємом по 5 мл. При цьому реєстрували частоту серцевих скорочень та артеріальний тиск. Надалі в групі I виконували безперервну епідуральну інфузію 0,2% ропівакаїну в поєднанні з фентанілом зі швидкістю 10 мл/год, тоді як групі II вводили 10 мл 0,2% ропівакаїну в поєднанні з ручним введенням фентанілу болюсно щогодини. Першу дозу вводили через 1 годину після початкової дози навантаження.

При появі «проривного» болю (оцінка інтенсивності болю за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) >3 балів) в обох групах додатково вводили 0,2% ропівакаїн болюсно обсягом 5 мл. Крім того, в обох групах вводили додаткові 5 мл болюсного препарату в момент появи голівки. Проводили контроль інтенсивності болю, частоти серцевих скорочень та артеріального тиску. Крім того, реєстрували такі дані: оцінка за шкалою Апгар у новонародженого, частота виконання кесаревого розтину та інструментальної допомоги під час пологів, тривалість першого та другого періодів пологів, кількість доз з болюсним введенням препарату та загальний обсяг застосування лікарських засобів.

В обох групах було відзначено порівнянне зменшення значень показників гемодинаміки (середній артеріальний тиск, діастолічний та систолічний артеріальний тиск) відносно вихідного рівня, без наявності будь-яких статистично значущих відмінностей. У групі II статистично значно нижче були загальний обсяг застосування лікарських засобів і кількість доз з болюсним введенням препарату для усунення «проривного» болю. В обох групах було досягнуто максимального рівня аналгезії (оцінка за ВАШ ≤3 бали) через 20 хвилин після введення навантажувальної дози, однак у групі I досягнення аналгезії відбулося дещо швидше (див. таблицю 1).

Між групами дослідження не було клінічно значущих відмінностей за такими показниками: оцінка за шкалою Апгар у новонародженого, частота виконання кесаревого розтину, частота інструментальної допомоги під час пологів, тривалість першого та другого періодів пологів та оцінка виразності моторної блокади у матері. Таким чином, як переривчаста болюсна епідуральна інфузія, так і безперервна епідуральна інфузія знеболювальних засобів є ефективними методами аналгезії при пологах.

Джерело:

Cureus

Стаття:

Comparison of Continuous Infusion of Ropivacaine and Fentanyl With Intermittent Bolus Doses of Ropivacaine and Fentanyl for Epidural Labor Analgesia: A Randomized Open-Label Study

Автори:

Pallavee Priyadarshini і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru ua en
Спробуй: