EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ін'єкція стероїдів у фасеткові суглоби шийного відділу хребта знижує інтенсивність цервікогенного головного болю

головний біль головний біль
головний біль головний біль

Що нового?

У пацієнтів з діагнозом цервікогенного головного болю ін'єкція стероїдних препаратів у фасеткові суглоби шийного відділу хребта може бути ефективним методом лікування болю.

Результати систематичного огляду та мета-аналізу вказують, що ін'єкційне введення стероїдів у фасеткові суглоби шийного відділу хребта може допомогти у лікуванні цервікогенного головного болю. Мета дослідження, проведеного Michael Appeadu та співавт., полягала в оцінці ефективності ін'єкційного введення стероїдів у фасеткові суглоби шийного відділу хребта в рамках лікування цервікогенного головного болю.

Був виконаний ретельний пошук досліджень, у яких для полегшення цервікогенного головного болю у пацієнтів віком 18 років і старше виконували ін'єкції препаратів у фасеткові суглоби шийного відділу хребта, в електронних базах даних Web of Science, Scopus, CINAHL, Кокрейнівський центральний реєстр контрольованих досліджень, Embase та Ovid Medline. Однією з основних кінцевих точок була середня оцінка інтенсивності болю після ін'єкцій. Об'єднання даних було виконано у моделі з випадковими ефектами, а зведені результати представлені у вигляді середньої різниці та 95% довірчих інтервалів.

Критеріям включення в аналіз відповідали 3 дослідження, у яких взяли участь 64 пацієнти. Результати аналізу даних окремо за кожним дослідженням вказували, що ін'єкція препаратів у фасеткові суглоби шийного відділу хребта забезпечує зниження середньої оцінки інтенсивності болю відносно вихідного рівня. Загальна величина ефекту за результатами аналізу об'єднаних даних про різницю середніх оцінок за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) склала 3299, при цьому гетерогенність (I2) була на рівні 36,11%. Таким чином, ін'єкції препаратів у фасеткові суглоби шийного відділу хребта можуть бути ефективними при лікуванні цервікогенного головного болю.

Джерело:

Pain Physician

Стаття:

The Effectiveness of Intraarticular Cervical Facet Steroid Injections in the Treatment of Cervicogenic Headache: Systematic Review and Meta-analysis

Автори:

Michael Appeadu і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: