EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Внутрішньом'язове введення аутологічної сироватки: потенційний інноваційний метод лікування атопічного дерматиту

атопічний дерматит атопічний дерматит
атопічний дерматит атопічний дерматит

Що нового?

Внутрішньом'язове введення аутологічної сироватки може бути ефективним методом зниження виразності атопічного дерматиту.

Згідно з результатами попереднього рандомізованого клінічного дослідження, опублікованими в журналі Yonsei Medical Journal, внутрішньом'язове введення аутологічної сироватки може бути ефективним методом лікування атопічного дерматиту. Мета дослідження полягала в оцінці безпеки та ефективності внутрішньом'язового введення аутологічної сироватки пацієнтам із діагностованим атопічним дерматитом.

У дослідження були включені 23 підлітки та дорослі пацієнти з діагностованим середньотяжким атопічним дерматитом. Добровольців рандомізували у дві групи для отримання 8 внутрішньом'язових ін'єкцій аутологічної сироватки (5 мл, n = 11) або фізіологічного розчину (5 мл, n = 12) протягом 4 тижнів.

Потім пацієнтів спостерігали до 8-го тижня. Дослідники оцінювали зміни клінічної тяжкості атопічного дерматиту з використанням шкали для оцінки ступеня тяжкості атопічного дерматиту (SCORAD), визначали дерматологічний індекс оцінки якості життя (DLQI), який повідомляють пацієнти, а також реєстрували побічні ефекти за період від вихідного рівня до 8-го тижня.

До 8-го тижня з одним учасником із групи лікування та двома учасниками з групи плацебо було втрачено контакт для подальшого спостереження. Внутрішньом'язове введення аутологічної сироватки забезпечило більш виражене зниження клінічної тяжкості на підставі оцінки SCORAD та поліпшення DLQI порівняно із застосуванням фізіологічного розчину. Ці результати представлені у таблиці 1.

Значних небажаних явищ не було. Виходячи з результатів оцінки ефективності внутрішньом'язового введення аутологічної сироватки, цей метод лікування атопічного дерматиту є перспективним. Однак для ретельної оцінки клінічної ефективності цього методу пацієнти з атопічним дерматитом потребують проведення додаткових досліджень.

Джерело:

Yonsei Medical Journal

Стаття:

Intramuscular Injection of Autologous Serum in Adolescent and Adult Patients with Atopic Dermatitis: A Preliminary Randomized Clinical Trial

Автори:

Dong-Ho Nahm і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: