EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зв'язок між інтраперитонеальним введенням лідокаїну після холецистектомії та скороченням обсягу застосовуваних анальгетиків

хірургія хірургія
хірургія хірургія

Що нового?

Інтраперитонеальне введення лідокаїну при лапароскопічній холецистектомії було пов'язане зі скороченням обсягу застосування анальгетичних препаратів порівняно з підшкірним введенням лідокаїну у місці розташування лапароскопічного порту.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими у виданні Langenbeck's Archives of Surgery, застосування інтраперитонеальної інстиляції 2% лідокаїну після лапароскопічної холецистектомії ефективно знижувало інтенсивність післяопераційного болю і забезпечувало скорочення обсягу застосування анальгетиків у порівнянні з підшкірною ін'єкцією. В ході зазначеного рандомізованого контрольованого дослідження проводили порівняння ефективності внутрішньочеревного та інцизійного введення місцевого анестетика при холецистектомії.

У дослідження включили 82 пацієнти, яким було показано проведення холецистектомії. Пацієнтів порівну рандомізували у дві групи – групу застосування інстиляційної анестезії та групу застосування інфільтраційної анестезії. Після видалення жовчного міхура пацієнтам групи застосування інстиляційної анестезії в ложе жовчного міхура вводили 2 % лідокаїн в обсязі однієї ампули. Перед тим, як зробити розрізи для встановлення лапароскопічних портів, у групі застосування інфільтраційної анестезії пацієнтам підшкірно вводили 2% лідокаїн в об'ємі однієї ампули в місцях розташування лапароскопічних портів.

У групах застосування інфільтраційної та інстиляційної анестезії середній вік пацієнтів становив 48,05±17,03 та 41,66±14,44 року відповідно. В рамках дослідження показаннями до проведення втручання були наявність поліпів (2,4 %), жовчнокам'яна хвороба з клінічними проявами (68,3 %) та гострий калькульозний холецистит (29,3 %). Статистично значущі відмінності між групами щодо рівнів інтенсивності болю, які оцінювали в шести певних часових точках протягом 24 годин, починаючи з пробудження після анестезії, були відсутні.

У групі застосування інстиляційної анестезії застосування наркотичних лікарських засобів та нестероїдних протизапальних препаратів було скорочено за клінічними показаннями. При цьому не було виявлено клінічно значущих міжгрупових відмінностей у частоті виникнення післяопераційної нудоти та блювання, у кількості часу, необхідного для відновлення регулярного випорожнення та перорального харчування, а також у тривалості госпіталізації. Таким чином, інтраперитонеальне введення лідокаїну після лапароскопічної холецистектомії ефективно знижує інтенсивність післяопераційного болю та скорочує обсяг застосування аналгетичних препаратів.

Джерело:

Langenbeck's Archives of Surgery

Стаття:

Evaluation of post laparoscopic cholecystectomy pain after subcutaneous injection of Lidocaine at port site versus Lidocaine spray on gallbladder bed after cholecystectomy: a randomized controlled trial

Автори:

Fakhroddin Kiany і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: