EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив внутрішньочеревного введення лідокаїну на задоволеність пацієнток ступенем полегшення болю після кесаревого розтину

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Внутрішньоочеревинна інстиляція лідокаїну виявилася простою, безпечною та економічно ефективною стратегією, перспективною з точки зору максимізації задоволеності пацієнток ступенем знеболювання після кесаревого розтину.

У рамках новаторських зусиль, спрямованих на вирішення проблеми недостатнього контролю болю після кесаревого розтину, в недавньому дослідженні були отримані перспективні результати при введенні лідокаїну в черевну порожнину. Згідно з отриманими результатами, внутрішньочеревна інстиляція лідокаїну є простою, безпечною та економічно виправданою альтернативою, яка може дозволити оптимізувати загальну задоволеність пацієнток лікуванням болю після кесаревого розтину.

У цьому рандомізованому плацебо-контрольованому потрійному сліпому дослідженні взяли участь 70 вагітних жінок, яким було показано плановий кесарів розтин. Добровольців розділили на дві групи: групу застосування лідокаїну (n = 35) на отримання 50 мл 2% лідокаїну внутрішньочеревно, та групу плацебо (n = 35) на отримання 50 мл фізіологічного розчину внутрішньочеревно. Ключовою метою дослідження була оцінка інтенсивності післяопераційного болю протягом перших 24 годин після розродження шляхом кесаревого розтину, який вимірювали за допомогою візуальної аналогової шкали (ВАШ).

Додаткові показники включали терміни відновлення рухливості та початку грудного вигодовування, потенційні побічні ефекти лікарського препарату, тривалість перебування в стаціонарі та задоволеність пацієнток ступенем знеболювання. Основні результати дослідження включали суттєве зниження оцінок за ВАШ через 4, 6 і 12 годин після кесаревого розтину в групі застосування лідокаїну в порівнянні з групою плацебо (див. таблицю 1).

Крім того, внутрішньочеревне введення лідокаїну суттєво перевищувало плацебо щодо загальної задоволеності пацієнток ступенем полегшення болю. Задоволеність висловили 94,3 % учасниць групи застосування лідокаїну, що різко контрастує з відповідним показником у групі плацебо, рівним 57,1 %. Між групами дослідження не виявлено виражених відмінностей у частоті розвитку післяопераційних ускладнень, таких як післяпологовий сепсис та паралітична непрохідність кишечника, а також небажаних явищ, пов'язаних із введеними препаратами. Слід зазначити, що внутрішньочеревна інстиляція лідокаїну не тільки виявилася ефективним методом контролю болю, але й характеризувалася простотою, безпекою та економічною ефективністю. Результати цього дослідження дуже значущі: вони свідчать, що внутрішньочеревна інстиляція лідокаїну може повністю змінити підхід до знеболювання після кесаревого розтину.

Джерело:

The Egyptian Journal of Hospital Medicine

Стаття:

Intraperitoneal Lidocaine Instillation for Postoperative Pain Relief after Cesarean Delivery

Автори:

Dayer M. Z. і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: