EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування добавок, що містять йод, під час вагітності як спосіб покращити йодний баланс (результати дослідження)

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Добавки, що містять йод, покращують йодний баланс та заповнюють легкий дефіцит йоду, що особливо корисно вагітним жінкам.

Згідно з результатами пошукового рандомізованого подвійного сліпого дослідження, у групі вагітних жінок з легким дефіцитом йоду щоденне застосування добавки, що містить 150 мкг йоду, забезпечило покращення йодного балансу. Дослідники вивчали вплив добавок, що містять йод, на йодний баланс та тиреоїдний статус у 200 вагітних жінок зі здоровою щитоподібною залозою.

Учасниць включили в дослідження на 8,85 ± 1,62 тижні вагітності (середнє значення ± стандартне відхилення) і розподілили до груп із щоденним застосуванням мультивітамінів у формі таблеток, що містять або не містять йоду. Зразки сечі та крові отримували на початковому рівні, а також по одному разу у 2-му та 3-му триместрі. Було проведено аналіз вмісту тиреоглобуліну в сироватці крові, йоду в сечі, тиреотропного гормону (ТТГ), антитіл до тиреоїдної пероксидази (АТ-ТПО) та вільного тироксину.

У новонароджених визначали вміст тиреотропного гормону. У когорті з 89 невагітних жінок репродуктивного віку зі здоровою щитоподібною залозою також провели аналіз концентрації йоду в сечі та вмісту тиреоглобуліну. В основній та контрольній групах спостерігалася порівняна медіана концентрації йоду в сечі на початковому рівні (інтерквартильний розмах (ІКР): 110 мкг/л (74–119) та 111 мкг/л (66–168) відповідно). В основній групі забезпеченість йодом була досягнута при медіані концентрації йоду в сечі (ІКР) 136 мкг/л (91-211) та 139 мкг/л (89-234) у 3-му та 2-му триместрі відповідно. Не спостерігалося статистично значущої різниці щодо нижньої межі запропонованого діапазону, тобто 150-250 мкг/л.

У 2-му та 3-му триместрах в основній групі були зареєстровані підвищена медіана концентрації йоду в сечі та знижена медіана вмісту тиреоглобуліну порівняно з контрольною групою. З іншого боку, вміст тиреотропного гормону у новонароджених, гормонів щитоподібної залози та антитіл до тиреоїдної пероксидази було порівнянним. У групі пацієнток репродуктивного віку медіана концентрації йоду в сечі (ІКР) склала 65 мкг/л (30-98), а медіана вмісту тиреоглобуліну (ІКР) - 18 мкг/л (13-27).

Регулярне застосування добавок, що містять йод, покращує йодний баланс у вагітних жінок, що імовірно сприятливо впливає на метаболізм тиреоїдних гормонів у вагітних жінок і породіль, згідно з результатами аналізів сироватки крові на тиреоглобулін. Однак це не вплинуло на частоту розвитку захворювань щитоподібної залози серед вагітних жінок.

Джерело:

The European Journal of Nutrition

Стаття:

A randomized, double-blind study of iodine supplementation during pregnancy in Sweden: pilot evaluation of maternal iodine status and thyroid function

Автори:

Sofia Manousou і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: