EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Іризин - важливий гравець у боротьбі з цукровим діабетом, серцево-судинними захворюваннями та атеросклерозом

діабет діабет
діабет діабет

Що нового?

Іризин — потенційний багатогранний терапевтичний засіб для боротьби з глюконеогенезом, ендотеліальною дисфункцією, загибеллю кардіоміоцитів та атеросклерозом при діабетичному ураженні судин.

Іризин, в основному відомий як хемокін, що виробляється у відповідь на фізичне навантаження, може зробити революцію в тактиці лікування цукрового діабету та пов'язаних з ним серцево-судинних захворюваннях, про що повідомляється в новому огляді, опублікованому в журналі Biomedicine & Pharmacotherapy.

У контексті цукрового діабету (ЦД), характерними рисами якого стали малорухливий спосіб життя та збільшення тривалості життя, фізичні вправи можуть відігравати ключову роль. Результати численних досліджень вказують на значний потенціал фізичних вправ для зміни системного метаболізму при його порушеннях (що властиво ЦД). Іризин (як значний екзеркін) здатний змінити терапію: він регулює перетворення білої жирової тканини на буру через PGC-1α, збільшуючи таким чином витрату енергії. Іризин багатогранний, він впливає на метаболізм глюкози через безліч механізмів. Іризин ефективний при порушенні метаболізму глюкози: він пригнічує глюконеогенез та сприяє глікогенезу. Іризин відіграє важливу роль у захисті функції ендотелію, стимулюючи вироблення оксиду азоту та знижуючи окисний стрес, тим самим зменшуючи запалення.

При діабетичній кардіоміопатії іризин захищає кардіоміоцити від загибелі, а також зменшує гіпертрофію та фіброз міокарда, а тому є перспективним варіантом терапії при порушенні процесів метаболізму та серцево-судинних захворювань.

Джерело:

Biomedicine & Pharmacotherapy

Стаття:

New insights into the roles of Irisin in diabetic cardiomyopathy and vascular diseases

Автори:

Tiandong Zhang та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: