EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Гіперглікемія при госпіталізації як незалежний прогностичний фактор високої реактивності тромбоцитів на фоні застосування клопідогрелу у пацієнтів з ішемічним інсультом

інсульт інсульт
інсульт інсульт

Що нового?

У пацієнтів з ішемічним інсультом гіперглікемія при госпіталізації є незалежним прогностичним фактором високої реактивності тромбоцитів (ВРТ) на фоні застосування клопідогрелу.

Результати ретроспективного дослідження вказують на те, що гіперглікемія при госпіталізації є корисним прогностичним фактором ВРТ на фоні застосування клопідогрелу в осіб з ішемічним інсультом. Метою цього дослідження було вивчення взаємозв'язку між ВРТ на фоні застосування клопідогрелу та гіперглікемією при госпіталізації у осіб з ішемічним інсультом. У дослідження були включені пацієнти з ішемічним інсультом, які отримували лікування клопідогрелом протягом не менше п'яти днів.

Функцію тромбоцитів оцінювали методом тромбоеластографії. Для визначення РТ на фоні застосування клопідогрелу використовували значення міцності індукованого аденозиндифосфатом (АДФ) тромбоцитарно-фібринового згустку (MAADP) понад 47 мм. Якщо цього значення не досягалося, результат вказували як нормальну реактивність тромбоцитів (НРТ) на фоні застосування клопідогрелу. З урахуванням результатів попередніх досліджень учасників розділили на дві групи з використанням порогового значення вмісту глюкози при госпіталізації, що дорівнює 7,8 ммоль/л. Оцінку незалежних факторів ризику ВРТ на фоні застосування клопідогрелу провели в рамках багатофакторного аналізу методом логістичної регресії.

ВРТ на фоні застосування клопідогрелу було виявлено у 42 (28,57%) із 147 осіб, які пройшли оцінку. У групі осіб з гіперглікемією (вміст глюкози при госпіталізації ≥7,8 ммоль/л) ВРТ на фоні застосування клопідогрелу була статистично значно більш поширеною (40,38 %), ніж у осіб з нормоглікемією (22,11 %, вміст глюкози при госпіталізації <7,8 ммоль/л). За результатами багатофакторного аналізу було виявлено незалежний зв'язок між гіперглікемією та ВРТ на фоні застосування клопідогрелу (ВР = 8,36).

Було встановлено наявність лінійної кореляції (r = 0,29) між вмістом глюкози при госпіталізації та значенням MAADP. Крім того, зі збільшенням вмісту глюкози при госпіталізації з урахуванням тертилів частота виявлення ВРТ на фоні застосування клопідогрелу стабільно зростала.

Джерело:

Neurology Asia

Стаття:

Admission hyperglycemia as an independent predictor of clopidogrel high on-treatment platelet reactivity in ischemic stroke patients

Автори:

Haoxuan Chen і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: