EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка зв'язку між застосуванням фолієвої кислоти та скороченням кількості спроб самогубства та навмисного самоушкодження

суїцид суїцид
суїцид суїцид

Що нового?

Застосування препаратів фолієвої кислоти пов'язане із зниженням частоти виникнення явищ суїцидальної спрямованості.

Результати дослідження, опубліковані в журналі JAMA Psychiatry, свідчать, що застосування фолієвої кислоти знаходиться в позитивній кореляції зі зниженням частоти суїцидальних думок і поведінки. Мета національного фармакоепідеміологічного дослідження пацієнтів, які отримували фолієву кислоту, полягала у підтвердженні отриманої раніше інформації щодо зниження ризику суїцидальних спроб після призначення препаратів фолієвої кислоти.

Динамічний зв'язок між призначенням фолієвої кислоти (вітаміну B9) з урахуванням відомостей про виписані рецепти за 2 роки та частоту виникнення суїцидальних думок та навмисного самоушкодження вивчали в рамках когортного підходу на рівні окремих осіб та даних про вплив препаратів. В основі фармакоепідеміологічних даних збирали інформацію про осіб з приватною медичною страховкою, яким було показано застосування фолієвої кислоти. Також було зібрано дані про групу осіб, які отримували контрольний препарат (ціанокобаламін, вітамін B12).

Дослідження включало відомості про 866 586 пацієнтів, з яких 81,30 % (n = 704 514) були жінками, а 10,42 % пацієнтів (n = 90 296) були у віці 60 років і старші. За період застосування фолієвої кислоти (5 521 597 людино-місяць) було зареєстровано 261 явище суїцидальної спрямованості, що відповідає частоті 4,73 явища на 100 000 людино-місяць, порівняно з 895 явищами суїцидальної спрямованості, які виникли за період без призначення кислоти (8 432 340 людино-місяців), що відповідає частоті 10,61 явища на 100 000 людино-місяць.

Після коригування на анамнез суїцидальних явищ, одержання препаратів, що знижують концентрацію фолієвої кислоти, захворювань, при яких показано застосування препаратів, що знижують концентрацію фолієвої кислоти, захворювань, пов'язаних з дефіцитом фолієвої кислоти, захворювань, пов'язаних із суїцидальною поведінкою, а також на вік та стать, відношення ризику (ВР) виникнення явищ суїцидальної спрямованості при прийомі фолієвої кислоти становило 0,56. У групі пацієнтів, які отримували фолієву кислоту в модальній дозі 1 мг на добу (ВР 0,57), та у групі жінок дітородного віку (ВР 0,60) були отримані порівнянні результати.

В аналізі залежності відповіді від тривалості прийому фолієвої кислоти у дозі 1 мг було встановлено зниження частоти розвитку суїцидальних епізодів на 5 % за кожний додатковий місяць застосування відповідного препарату (ВР 0,95). При проведенні аналогічного аналізу у контрольній групі, що отримувала ціанокобаламін, кореляції між частотою спроб суїциду (ВР 1,01) та прийомом відповідного препарату виявлено не було. Таким чином, у цьому великому фармакоепідеміологічному дослідженні було встановлено наявність позитивного зв'язку між прийомом фолієвої кислоти та зниженням частоти спроб суїциду. Необхідно проведення рандомізованого клінічного дослідження з основними кінцевими точками, що належать до частоти виникнення суїцидальних думок та поведінки. Якщо результати, отримані в цьому дослідженні підтвердяться, то фолієва кислота може стати недорогим, безпечним і широкодоступним засобом зниження частоти виникнення суїцидальних думок і поведінки.

Джерело:

JAMA Psychiatry

Стаття:

Association Between Folic Acid Prescription Fills and Suicide Attempts and Intentional Self-harm Among Privately Insured US Adults

Автори:

Robert D. Gibbons і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: