EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність та безпека застосування двокомпонентної схеми лікування високими дозами амоксициліну та ІПП для ерадикації H. pylori

інфекція інфекція
інфекція інфекція

Що нового?

При ерадикації H. pylori двокомпонентна схема лікування високими дозами препаратів та чотирикомпонентна схема лікування на основі вісмуту порівнянні за ефективністю та ступенем дотримання режиму лікування. При цьому при застосуванні першої схеми побічні ефекти розвиваються рідше і забезпечується вища безпека лікування.

Результати рандомізованого контрольованого клінічного дослідження вказують, що при ерадикації H. pylori у пацієнтів з відповідною інфекцією застосування двокомпонентної схеми лікування високими дозами препаратів та чотирикомпонентної схеми лікування на основі вісмуту є ефективним та безпечним; крім того, при застосуванні обох схем забезпечується високий рівень дотримання режиму лікування. Метою дослідження була розробка нової схеми ерадикації патогену для застосування як терапії першої лінії у осіб з інфекцією, викликаною H. pylori, а також в оцінці безпеки та ефективності застосування двокомпонентної схеми лікування високими дозами амоксициліну та інгібітору протонної помпи (ІПП).

До дослідження було включено 971 пацієнт з інфекцією H. pylori. Пацієнти мали отримати початкове лікування та пройшли рандомізацію у дві групи: групу лікування та контрольну групу. Протягом 14 днів пацієнти з групи лікування отримували амоксицилін у дозі 750 мг 4 р/добу та езомепразол у дозі 20 мг 4 р/добу.

Протягом 14 днів пацієнти з контрольної групи отримували кларитроміцин, капсули у дозі 250 мг 2 р/добу, вісмуту калію цитрат у дозі 220 мг 2 р/добу, езомепразол у дозі 20 мг 2 р/добу та амоксицилін у дозі 1000 мг 2 р/добу. Через 4 тижні після завершення лікування проводили уреазний дихальний тест для підтвердження ефективності ерадикації H. pylori.

Між групами дослідження були статистично значущі відмінності за такими показниками: ступінь ремісії симптомів до та після початкового лікування, ступінь дотримання режиму лікування, загальна оцінка виразності клінічних симптомів до та після початкового лікування, стать та вік. Показники частоти ерадикації H. pylori при застосуванні дво- та чотирикомпонентної схем лікування за результатами аналізу, що виконується з припущення, що всі пацієнти отримали призначене лікування (ITT-аналіз), модифікованого ITT-аналізу та аналізу відповідно до протоколу (PP-аналіз) наведено у таблиці 1.

Частота розвитку небажаних явищ була значно нижчою у групі застосування двокомпонентної схеми лікування (13,3 %) порівняно із застосуванням чотирикомпонентної схеми лікування (28,2 %). Як емпіричне лікування першої лінії для ерадикації H. pylori може застосовуватися як чотирикомпонентна схема лікування на основі вісмуту, так і двокомпонентна схема лікування високими дозами препаратів.

Джерело:

Annals of Medicine

Стаття:

The prospective multiple-centre randomized controlled clinical study of high-dose Amoxicillin-proton pump inhibitor dual therapy for H. pylori infection in Sichuan areas

Автори:

Cheng Shen і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: