EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вивчення впливу олії криля на вираженість симптомів при остеоартрозі колінного суглоба

остеоартроз остеоартроз
остеоартроз остеоартроз

Що нового?

Олія криля, що характеризується високим вмістом омега-3 жирних кислот ЕПК та ДГК, статистично незначно знижує інтенсивність болю в коліні у пацієнтів з остеоартрозом та не рекомендується при цьому дегенеративному захворюванні суглобів.

На підставі попередніх даних було зроблено припущення про користь олії криля в полегшенні болю в коліні, але його вплив на остеоартроз залишався невивченим. Мета даного багатоцентрового рандомізованого дослідження, проведеного Laura L. Laslett і співавт., полягала в оцінці ефективності добавок олії криля в порівнянні з плацебо в зниженні інтенсивності болю у пацієнтів з ОА колінного суглоба, що супроводжується вираженим болем в коліні. У дослідження було включено 262 учасника з ОА колінного суглоба з клінічними проявами, вираженим болем у коліні та запаленням синовіальної оболонки за даними МРТ. Учасників рандомізували на прийом олії криля по 2 грами на добу (n=130) або відповідного плацебо (n=132) протягом 24 тижнів. Основною кінцевою точкою була зміна інтенсивності болю в коліні за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) в діапазоні від 0 до 100 (0 балів — відсутність болю; 15 балів — мінімальне клінічно значуще поліпшення).

Дослідження завершили 222 (85 %) учасників. Не було встановлено статистично значущого полегшення болю в коліні при прийомі олії криля в порівнянні з плацебо (середня зміна оцінки за ВАШ: -19,9 в групі олії криля в порівнянні з -20,2 в групі плацебо). Найбільш частими небажаними явищами, зареєстрованими у 51% учасників у групі застосування олії криля (67/130) та 54% учасників у групі плацебо (71/132), були порушення з боку опорно-рухового апарату та сполучної тканини, включаючи біль у коліні, біль у нижніх кінцівках та біль у стегні.

Було зроблено висновок про неефективність добавок олії криля при болю у коліні у пацієнтів з ОА колінного суглоба.

Джерело:

JAMA Network

Стаття:

Krill Oil for Knee Osteoarthritis: A Randomized Clinical Trial

Автори:

Laura L. Laslett та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: