Олія криля, що характеризується високим вмістом омега-3 жирних кислот ЕПК та ДГК, статистично незначно знижує інтенсивність болю в коліні у пацієнтів з остеоартрозом та не рекомендується при цьому дегенеративному захворюванні суглобів.
На підставі попередніх даних було зроблено припущення про користь олії криля в полегшенні болю в коліні, але його вплив на остеоартроз залишався невивченим. Мета даного багатоцентрового рандомізованого дослідження, проведеного Laura L. Laslett і співавт., полягала в оцінці ефективності добавок олії криля в порівнянні з плацебо в зниженні інтенсивності болю у пацієнтів з ОА колінного суглоба, що супроводжується вираженим болем в коліні. У дослідження було включено 262 учасника з ОА колінного суглоба з клінічними проявами, вираженим болем у коліні та запаленням синовіальної оболонки за даними МРТ. Учасників рандомізували на прийом олії криля по 2 грами на добу (n=130) або відповідного плацебо (n=132) протягом 24 тижнів. Основною кінцевою точкою була зміна інтенсивності болю в коліні за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) в діапазоні від 0 до 100 (0 балів — відсутність болю; 15 балів — мінімальне клінічно значуще поліпшення).
Дослідження завершили 222 (85 %) учасників. Не було встановлено статистично значущого полегшення болю в коліні при прийомі олії криля в порівнянні з плацебо (середня зміна оцінки за ВАШ: -19,9 в групі олії криля в порівнянні з -20,2 в групі плацебо). Найбільш частими небажаними явищами, зареєстрованими у 51% учасників у групі застосування олії криля (67/130) та 54% учасників у групі плацебо (71/132), були порушення з боку опорно-рухового апарату та сполучної тканини, включаючи біль у коліні, біль у нижніх кінцівках та біль у стегні.
Було зроблено висновок про неефективність добавок олії криля при болю у коліні у пацієнтів з ОА колінного суглоба.
JAMA Network
Krill Oil for Knee Osteoarthritis: A Randomized Clinical Trial
Laura L. Laslett та співавт.
Коментарі (0)