EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність техніки зниження стресу на основі усвідомленості порівняно із застосуванням есциталопраму у лікуванні тривожних розладів

тривога тривога
тривога тривога

Що нового?

У лікуванні тривожних розладів техніка зниження стресу з урахуванням усвідомленості не поступається ефективності терапії есциталопрамом.

Результати недавнього дослідження (Treatments for Anxiety: Meditation and Escitalopram (TAME)) вказують, що у дорослих з тривожними розладами лікування із застосуванням техніки зниження стресу на основі усвідомленості (MBSR) тривалістю 8 тижнів добре переноситься і не поступається ефективності застосування антидепресанту есциталопраму. Мета цього дослідження полягала у визначенні того, чи поступається за ефективністю техніка MBSR застосуванню есциталопраму, популярного психофармакологічного препарату, що використовується в першій лінії терапії тривожних розладів. Дизайн цього дослідження передбачав використання заздалегідь встановленої межі підтвердження не меншої ефективності.

Оцінку стану пацієнтів із застосуванням сліпого методу проводив професійний інтерв'юер на візиті на початку дослідження, на візиті для оцінки кінцевої точки через 8 тижнів, а також на візитах наступного спостереження через 12 та 24 тижні. Скринінг для участі у дослідженні пройшли 430 пацієнтів. З них 276 дорослих з діагнозом тривожного розладу було включено до дослідження, а 208 з них повністю його пройшли. Включені у дослідження пацієнти були рандомізовані до групи 8-тижневого лікування з проведенням MBSR один раз на тиждень або до групи застосування есциталопраму з гнучким дозуванням у діапазоні доз від 10 до 20 мг. Основною кінцевою точкою була оцінка виразності тривоги з використанням шкали загального клінічного враження про тяжкість стану пацієнта (CGI-S), при цьому граничне значення для підтвердження не меншої ефективності становило -0,495 бала.

Середній вік (стандартне відхилення (СВ)) пацієнтів у дослідженні становив 33 (13) роки, при цьому в основну вибірку для оцінки не меншої ефективності було включено 208 пацієнтів (102 із групи застосування MBSR та 106 із групи застосування есциталопраму). 156 пацієнтів (75 %) були жіночої статі, 41 пацієнт (20 %) – азіатського походження, 32 пацієнти (15 %) – афроамериканського походження, 122 пацієнти (59 %) – представники європеоїдної раси, 18 пацієнтів (9 %) – іспанського або латино-американського походження та 13 пацієнтів (6%) - представниками інших рас або етносів.

У цьому рандомізованому клінічному дослідженні вихідна середня оцінка (СВ) за шкалою CGI-S склала 4,49 (0,77) бала у групі застосування MBSR та 4,54 (0,83) бала у групі застосування есциталопраму у вибірці рандомізованих пацієнтів та 4,44 (0,79) та 4,51 (0,78) бала відповідно у вибірці для аналізу відповідно до протоколу (PP-аналіз). До кінцевої точки дослідження середня оцінка (СВ) за шкалою CGI-S у групах застосування MBSR та есциталопраму відповідно знизилася на 1,35 (1,06) та 1,43 (1,17) бала. Різниця між групами становила -0,07 (0,16). Оскільки нижня межа інтервалу знаходилася в межах заздалегідь встановленого порогового значення для підтвердження не меншої ефективності (-0,495), було зроблено висновок про те, що лікування з використанням MBSR не поступається ефективності застосування есциталопраму в рамках проведеного порівняння.

Враховуючи покращення оцінки за шкалою CGI-S, результати вторинного аналізу, що виконується з припущення, що всі пацієнти отримали призначене лікування (ITT-аналіз), з підстановкою даних також свідчили про не меншу ефективність лікування з використанням MBSR порівняно із застосуванням есциталопраму.

У групі застосування есциталопраму 10 (8%) пацієнтів, які почали лікування, припинили прийом препарату через розвиток небажаних явищ. При цьому у групі застосування MBSR випадків припинення лікування через розвиток небажаних явищ не було. Як мінімум одне небажане явище, що виникло в ході дослідження, було зареєстроване у 110 пацієнтів (78,6%) із групи застосування есциталопраму та у 21 пацієнта (15,4%) із групи застосування MBSR. Таким чином, стандартизована, заснована на доказових даних програма лікування тривожних розладів з використанням техніки зниження стресу на основі усвідомленості порівнянна за ефективністю із застосуванням есциталопраму.

Джерело:

JAMA Psychiatry

Стаття:

Mindfulness-Based Stress Reduction vs Escitalopram for the Treatment of Adults With Anxiety Disorders: A Randomized Clinical Trial

Автори:

Elizabeth A Hoge и співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: