EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зв'язок між невідновлювальним сном та розвитком печії

ГЕРХ ГЕРХ
ГЕРХ ГЕРХ

Що нового?

Cон, що не відновлює, імовірно сприяє розвитку печії, незалежно від його тривалості. Крім того, печія може бути викликана короткою тривалістю сну, незалежно від наявності або відсутності відновлення після сну.

У нещодавньому перехресному дослідженні, проведеному у офісних працівників у Японії, було отримано дані про зв'язок між невідновлювальним сном та розвитком печії – поширеного симптому гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ). Мета дослідження полягала в оцінці зв'язку між невідновлювальним сном і розвитком печії. Було виконано аналіз результатів річного медичного обстеження 29 475 офісних працівників (віком від 20 до 59 років).

Для виявлення випадків невідновлювального сну та розвитку печії проводили опитування з використанням персональних комп'ютерів. У дослідженні також вивчали зв'язок між невідновлювальним сном, розвитком печії та тривалістю сну. Середній вік добровольців (середнє значення ± стандартне відхилення) становив 46,6 ± 8,7 року. Серед них у 13% добровольців відзначалася печія, а у 27% добровольців — сон, що не відновлює.

Поєднання невідновлювального сну та різної тривалості сну (≤ 5, 6, 7 або ≥ 8 годин) було незалежно пов'язане з підвищеним ризиком розвитку печії в порівнянні з особами без невідновлювального сну з тривалістю сну 7 годин (що використовується як стандартне значення). Значення відношення шансів (ВШ) для цього порівняння склали 2,38, 2,44, 2,33 та 1,72 відповідно (рисунок 1).

Крім того, тривалість сну ≤ 5 годин навіть за наявності його відновлювального ефекту також було класифіковано як незалежний супутній фактор розвитку печії порівняно з контрольною групою, з ВШ 1,20. У активних працівників сон, що не відновлює, незалежно від його тривалості, як і тривалість сну ≤ 5 годин можуть бути істотними факторами розвитку печії. Отже, за відсутності відновлення після сну необхідно приділяти першорядну увагу лікуванню супутньої печії для підтримки загального стану здоров'я і благополуччя.

Джерело:

Indian Journal of Gastroenterology

Стаття:

Relationship between nonrestorative sleep and heartburn among a Japanese occupational population

Автори:

Hiromitsu Sekizuka і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: