EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Результати оцінки ефективності та безпеки оксиметазоліну для лікування розацеа

дерматологія дерматологія
дерматологія дерматологія

Що нового?

Оксиметазолін – ефективний засіб для лікування розацеа. При цьому існує ризик небажаних явищ, найчастішим з яких є дерматит у місці нанесення.

Результати недавнього метааналізу свідчать, що терапія оксиметазоліном є ефективним методом лікування стійкої еритеми шкіри обличчя у пацієнтів з розацеа. Однак застосування оксиметазоліну пов'язане з розвитком небажаних явищ, найбільш значущим з яких належить дерматит у місці нанесення. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності та безпеки застосування оксиметазоліну для лікування розацеа.

Пошук відповідних публікацій був виконаний у таких базах даних як PubMed, Embase та база даних Кокрейнівської бібліотеки. До метааналізу включали рандомізовані дослідження, в яких пацієнти отримували або оксиметазолін, або плацебо. Не підлягали включенню систематичні огляди, оглядові статті, дослідження на тваринах, неповні дослідження (для яких був відсутній повний текст або надана недостатня інформація для вилучення даних), а також дублюючі публікації. Оцінку даних виконували за допомогою програмного забезпечення STATA 15.1.

Об'єднані результати вказували на статистично значуще збільшення частоти успіху на підставі шкали оцінки еритеми лікарем (CEA) (3 години: відношення частот (ВЧ) = 1,76, 6 годин: ВЧ = 1,71, 9 годин: ВЧ = 1,63, 12 годин: ВЧ = 1,41) та шкали самооцінки пацієнтом (SSA) щодо еритеми шкіри обличчя при розацеа (3 години: ВР = 1,65, 6 годин: ВР = 1,75, 9 годин: ВР = 1,63 , 12 годин: ВР = 1,78) після застосування оксиметазоліну порівняно з плацебо (таблиця 1).

Крім того, результати аналізу свідчили про статистично значуще вищу частоту розвитку небажаних явищ при застосуванні оксиметазоліну в порівнянні з плацебо (ВР: 1,34). Розвиток дерматиту у місці нанесення став головним значним небажаним явищем. При аналізі конкретних небажаних явищ групи застосування оксиметазоліну була відзначена статистично значуще більш висока частота розвитку дерматиту у місці нанесення (ВШ: 8,91). Щодо інших небажаних явищ статистично значущих відмінностей виявлено не було.

Лікарі та пацієнти повинні обережно ставитись до  потенційного ризику розвитку дерматиту у місці нанесення  оксиметазоліну. Ретельний моніторинг та відповідні заходи можуть знизити ризик розвитку цього небажаного явища та забезпечити позитивний результат лікування у пацієнтів із розацеа.

Джерело:

Journal of Cosmetic Dermatology

Стаття:

Efficacy and safety of Oxymetazoline for the treatment of rosacea: A meta-analysis

Автори:

Fei Liu і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: