EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Чи перевершує парацетамол ібупрофен за ефективністю полегшення післяпологового болю?

післяпологовий біль післяпологовий біль
післяпологовий біль післяпологовий біль

Що нового?

Парацетамол та ібупрофен є ефективними неопіоїдними засобами, які застосовуються для негайного контролю післяпологового болю.

Згідно з результатами недавнього дослідження, опублікованими в журналі American Journal of Obstetrics & Gynecology, парацетамол і ібупрофен мають порівнянну ефективність у негайному полегшенні післяпологового болю і можуть розглядатися як альтернативні неопіоїдні засоби для контролю післяпологового болю.

Існує підвищена стурбованість щодо застосування опіоїдів при грудному вигодовуванні та можливих побічних ефектів. Shai Ram та співавт. провели рандомізоване контрольоване дослідження для виявлення відмінностей в анальгетичній ефективності парацетамолу та ібупрофену у ранньому післяпологовому періоді.

До дослідження включали жінок, які перенесли вагінальні пологи, але не включали жінок з кесаревим розтином в анамнезі, чутливістю до лікарських препаратів, прееклампсією, гестаційним діабетом, депресією, хронічним болем або фіброміалгією. Включені у дослідження жінки погоджувалися на участь у ньому шляхом надання поінформованої згоди. При запиті на полегшення болю під час перебування у лікарні учасниць рандомізовано розподіляли до груп із застосуванням подвійного сліпого методу з використанням підготовлених конвертів, які містили або ібупрофен у дозі 400 мг, або парацетамол у дозі 1000 мг. Для оцінки болю після застосування препарату (Т0) через 1 годину (Т1), 4 години (Т4) і 6 годин (Т6) використовували числову рейтингову шкалу (ЧРШ). У дослідженні документували локалізацію найбільш сильного болю та потребу у додатковій аналгезії. Крім того, оцінювали вплив знеболювання на початок грудного вигодовування, рухливість та сечовипускання.

Між групами не було виявлено відмінностей у демографічних характеристиках і перинатальних результатах. Статистично значущих відмінностей у часі від пологів до полегшення болю між групами не спостерігалося. У групах застосування парацетамолу та ібупрофену оцінки інтенсивності болю за ЧРШ були подібними. Розбіжності, що спостерігалися в термінах початку грудного вигодовування, рухливості, сечовипусканні або необхідності додаткової аналгезії між групами застосування парацетамолу та ібупрофену також були незначними.

Джерело:

American Journal of Obstetrics & Gynecology

Стаття:

880 Paracetamol versus Ibuprofen for Postpartum Pain control: A Randomized Controlled Trial

Автори:

Shai Ram і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: