EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Чи існує зв'язок між інфекцією H. pylori та НАЖХП?

H. pylori H. pylori
H. pylori H. pylori

Що нового?

Інфекція H. pylori асоціюється з розвитком НАЖХП і її ерадикація потенційно може вплинути на прогноз захворювання.

Згідно з результатами недавнього дослідження, наявність інфекції Helicobacter pylori (H. pylori) пов'язана з прогресуванням неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП), що може вплинути на прогноз при її ерадикації. Дослідники прагнули вивчити зв'язок між НАЖХП та H. pylori.

Групі зі 100 пацієнтів було проведено дихальний тест із сечовиною для виявлення H. pylori та віброконтрольована транзиторна еластографія для діагностики НАЖХП. У тому числі 50 осіб мали H. pylori, інші 50 — ні. Наявність жирової хвороби печінки вивчалася у пацієнтів, які утримуються від вживання алкоголю.

За допомогою тесту хі-квадрат оцінювалися зв'язки між категоріальними змінними. Безперервні дані перевіряли на нормальність за допомогою критерію Шапіро-Вілка, а кількісні дані подавалися у вигляді таких показників, як діапазон, середнє значення, стандартне відхилення та медіана. Для оцінки нормально розподілених кількісних змінних між досліджуваними групами використовувався t-критерій Стьюдента. Критерій Манна-Уітні використовувався для оцінки відмінностей між двома групами щодо кількісних змінних, які не мають нормального розподілу. Крім того, для оцінки діагностичної здатності маркерів використовувалася крива операційної ефективності. Область, що перевищує 50%, свідчить про прийнятну продуктивність, а область, що наближається до 100%, - про оптимальну продуктивність тесту.

У ході дослідження було вивчено зв'язок між НАЖХП та H. pylori, що дозволило виявити 68 % випадків інфікування H. pylori серед пацієнтів з НАЖХП порівняно з 32 % серед пацієнтів без НАЖХП. Крім того, середнє значення еластографії склало 250,4±33,59 дБ/м у H. pylori-позитивних пацієнтів, на відміну від 229,3±33,83 дБ/м у H. pylori-негативних пацієнтів.

Крім того, помітне прогностичне значення спостерігалося для інфекції H. pylori при значеннях еластографії ≥248 дБ/м. Однофакторний аналіз, що враховує різні біохімічні маркери, демографічні дані та захворювання, викликане H. pylori, у пацієнтів з НАЖХП і без неї показав, що вік, ІМТ та наявність H. pylori залишаються пов'язаними зі значеннями еластографії ≥248 дБ/м навіть після врахування інших змінних. Таким чином, інфекція H. pylori сприяє розвитку НАЖХП, а її ерадикація може вплинути на прогноз.

Джерело:

Healthcare in Low-resource Settings

Стаття:

Helicobacter Pylori infection and non-alcoholic fatty liver disease. Is there a relationship?

Автори:

Neveen Rashad Mostafa et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: