EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Про наявність зв'язку між запальними захворюваннями кишечника та наслідками COVID-19

COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

Встановлено, що виразковий коліт (на відміну від невиразкового коліту) пов'язаний із суттєвим підвищенням ризику розвитку COVID-19, тяжкої форми COVID-19 та госпіталізації з приводу COVID-19.

За даними метааналізу, загальна поширеність COVID-19 у пацієнтів із запальними захворюваннями кишечника становила 6,10 %. Мета дослідження, проведеного Maheeba Abdulla та співавт., полягала у встановленні зв'язку між наслідками COVID-19 та запальним захворюванням кишечника. Пошук публікацій виконували з використанням баз даних Cochrane Library, Embase, Scopus та Medline/PubMed. Крім того, для виявлення інших відповідних публікацією провели пошук методом «сніговий ком» у таких системах пошуку, як MedRxiv, Research Gate, Google Scholar та Google,

Для пошуку відповідних статей також досліджували списки літератури. У кількісних спостережних дослідженнях, включаючи дослідження «випадок — контроль», одномоментні та когортні дослідження, опубліковані англійською мовою, аналізували наслідки, ризики та частоту розвитку COVID-19 у дорослих пацієнтів із запальними захворюваннями кишківника. Інтерес представляли такі результати, як смертність, частота та ризик розвитку COVID-19, госпіталізація з приводу COVID-19 та ступінь тяжкості COVID-19. Якість даних оцінювали за допомогою контрольного списку критеріїв критичної оцінки результатів, розробленого Інститутом Джоанни Бріггс. Для оцінки стійкості та гетерогенності даних виконали аналіз чутливості та аналіз за підгрупами.

З 2828 публікацій, що не дублюють одна одну, до аналізу включили 86 досліджень, проведених в умовах державних лікувальних закладів загального профілю, лікарень, медичних організацій та спеціалізованих центрів з лікування запальних захворювань кишечника. Ці дослідження були багатоцентровими чи одноцентровими незалежно від регіону проведення. Більшість досліджень характеризувалися високою якістю даних та керованим ризиком виникнення систематичної помилки. Об'єднані дані про смертність, частоту розвитку важкої форми COVID-19, госпіталізації з приводу COVID-19 та розвитку COVID-19 у пацієнтів із запальними захворюваннями кишечника представлені в таблиці 1.

Значної кореляції таких показників, як ризик смерті, розвиток важкої форми COVID-19, госпіталізація з приводу COVID-19 та розвиток COVID-19 з розвитком запальних захворювань кишечника не виявлено. Проте слід відзначити значне підвищення ризику розвитку важкої форми COVID-19 (відношення шансів (ВШ) = 2,45), госпіталізації з приводу COVID-19 (ВШ = 1,28) та розвитку COVID-19 (ВШ = 1,37) ) у пацієнтів з виразковим колітом. Встановлено виражену кореляцію між зниженим ризиком розвитку тяжкої форми COVID-19 (ВШ = 0,48) та наявністю хвороби Крона.

Ступінь гетерогенності даних, ймовірно, залежав від типу запального захворювання кишківника. Встановлено значний зв'язок між ймовірністю розвитку COVID-19, госпіталізації з приводу COVID-19 та розвитку тяжкої форми COVID-19 та наявністю виразкового коліту. У пацієнтів із хворобою Крона та пацієнтів із неспецифічними запальними захворюваннями кишечника подібного зв'язку виявлено не було.

Джерело:

Scientific Reports

Стаття:

Inflammatory bowel disease and COVID-19 outcomes: a meta-analysis

Автори:

Maheeba Abdulla і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: