EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зв'язок між дисбіозом кишечника та розвитком вторинних інфекцій при COVID-19

SARS-CoV-2 SARS-CoV-2
SARS-CoV-2 SARS-CoV-2

Що нового?

У пацієнтів із COVID-19, які отримують лікування антибіотиками, дисбіоз кишечника може призводити до потенційно смертельних інфекцій кровотоку.

Результати недавнього дослідження вказують, що дисбіоз кишечника у пацієнтів із COVID-19, які отримували лікування антибіотиками, пов'язаний з мікробною транслокацією та бактеріємією. Мета цього дослідження полягала у визначенні зв'язку між дисбіозом кишечника та розвитком бактеріємії та мікробною транслокацією у пацієнтів з інфекцією, спричиненою вірусом SARS-CoV-2, які отримували лікування антибіотиками. У дослідження було включено 96 пацієнтів із COVID-19. Дані цих пацієнтів були взяті з електронних медичних карт і включали демографічні характеристики, клінічні результати та результати лабораторних досліджень.

За наявності можливості під час перебування у стаціонарі у пацієнтів брали зразки калу та крові. Відомості про початок та причину появи симптомів реєстрували шляхом проведення стандартизованого інтерв'ю з пацієнтами або особами, що їх заміняли. Збір клінічних даних проводили з використанням комп'ютерних програм REDCap 9.3.6 та EPIC EHR. Виражений дисбіоз кишечника також виявляли за результатами аналізу зразків, взятих у пацієнтів у двох різних лікувальних закладах, включаючи зростання умовно-патогенних родів бактерій, які, згідно з наявними даними, включають штами, стійкі до протимікробних препаратів.

Згідно з оцінкою результатів посіву крові для виявлення вторинних мікробних інфекцій кровотоку з урахуванням даних про мікробіом, у пацієнтів з інфекцією, спричиненою вірусом SARS-CoV-2, бактерії можуть переміщатися з кишечника в системний кровотік. Ці результати підтверджують думку, що транслокація мікроорганізмів з кишечника в кровотік при дисбактеріозі безпосередньо сприяє розвитку тяжких ускладнень при COVID-19.

Джерело:

Nature Communications

Стаття:

Gut microbiome dysbiosis in antibiotic-treated COVID-19 patients is associated with microbial translocation and bacteremia

Автори:

Lucie Bernard-Raichon і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: