EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Доцільність застосування методів істинної акупунктури для полегшення болю в суглобах, пов'язаного із застосуванням інгібіторів ароматази

біль у суглобах біль у суглобах
біль у суглобах біль у суглобах

Що нового?

Короткочасна акупунктура забезпечує тривале зниження інтенсивності болю в суглобах, пов'язаного із застосуванням інгібіторів ароматази, у жінок із раком молочної залози.

У нещодавно проведеному дослідженні у жінок у постменопаузі з раком молочної залози та болем у суглобах, пов'язаним із застосуванням інгібіторів ароматази, проведення сеансів справжньої акупунктури протягом 12 тижнів призвело до зниження інтенсивності болю через 52 тижні порівняно з контрольною групою, що свідчило про її довгострокові переваги. Мета цього рандомізованого клінічного дослідження полягала в оцінці ефективності істинної акупунктури порівняно з очікуванням втручання у контрольній групі листа очікування або імітацією акупунктури щодо зниження інтенсивності болю, спричиненої інгібіторами ароматази.

У дослідження включили жінок з діагностованим раком молочної залози на ранній стадії, з 3 і більше балами за шкалою короткого опитувальника для оцінки виразності больового синдрому (BPI-WP) (0-10 балів; більш високий бал вказує на більшу інтенсивність болю), які отримують терапію інгібіторами ароматази. Добровольців рандомізували в одну із трьох груп: групу застосування істинної акупунктури (n=110), групу імітації акупунктури (n=59) та контрольну групу листа очікування (n=57).

Справжня акупунктура та імітація акупунктури передбачали проведення втручання протягом 6 тижнів, по 2 сеанси на тиждень (всього 12 сеансів), з подальшим проведенням 1 сеансу на тиждень протягом 6 тижнів. Добровольці у контрольній групі не отримували лікування. У будь-який період з 24 по 52 тижні кожен пацієнт отримав 10 сеансів акупунктури.

Як основний показник використовували індекс BPI-WP за 52 тижні. Порівняння даних у різних групах лікування виконали методом лінійної регресії з поправкою на стратифікацію та інтенсивність болю на початковому рівні. Дослідження завершили 84,5% із 226 жінок (n = 191). Середній (стандартне відхилення) індекс BPI-WP на початковому рівні становив 6,7 (1,5).

За даними аналізу методом лінійної регресії середній індекс BPI-WP за 52 тижні у групі істинної акупунктури був на 1,08 бала нижче, ніж у групі імітації акупунктури, і на 0,99 бала нижче, ніж у контрольній групі листа очікування.

Крім того, у групі істинної акупунктури були відзначені статистично значуще нижчі значення рейтингового показника впливу болю за BPI протягом 52 тижнів порівняно з групою імітації акупунктури (різниця = 0,58). Слід зазначити, що в період з 24-го по 52-й тиждень лікування акупунктурою отримали 13,2 % (n = 12) пацієнтки у групі істинної акупунктури, 11,3 % (n = 6) пацієнтки у групі імітації акупунктури та 10, 6 % (n = 5) у контрольній групі листа очікування.

На відміну від імітації акупунктури або відсутності втручання проведення сеансів істинної акупунктури протягом 12 тижнів у жінок у постменопаузі з раком молочної залози та болем у суглобах, пов'язаних із застосуванням інгібіторів ароматази, призводило до стабільного зниження інтенсивності больового синдрому через 52 тижні. Таким чином, справжня акупунктура підходить для полегшення болю у суглобах у таких пацієнток.

Джерело:

JAMA Network Open

Стаття:

Comparison of Acupuncture vs Sham Acupuncture or Waiting List Control in the Treatment of Aromatase Inhibitor–Related Joint Pain A Randomized Clinical Trial

Автори:

Dawn L. Hershman і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: