EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування кеторолаку для полегшення болю після реконструкції передньої хрестоподібної зв'язки

хірургія хірургія
хірургія хірургія

Що нового?

У пацієнтів, які перенесли реконструкцію передньої хрестоподібної зв'язки (ПХС), ад’ювантне внутрішньовенне введення кеторолаку та короткострокове застосування кеторолаку перорально забезпечує перевагу з точки зору контролю післяопераційного болю та скорочення застосування наркотичних засобів.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, ад’ювантне внутрішньовенне введення кеторолаку і короткострокове застосування кеторолаку перорально призводить до статистично значущого зниження інтенсивності болю і скорочення застосування наркотичних засобів після реконструкції передньої хрестоподібної зв'язки. Мета дослідження Sunita R. Mengers та співавт. полягала в оцінці ефективності кеторолаку як ад'ювантної терапії післяопераційного болю після реконструкції ПХС.

У дослідження було проспективно набрано дорослих пацієнтів, яким було показано проведення первинної реконструкції ПХС. Пацієнти, в анамнезі яких було зловживання алкоголем, тривале застосування знеболювальних препаратів, ниркова недостатність або геморагічний діатез, виключалися з дослідження. У цьому проспективному рандомізованому контрольованому дослідженні включені пацієнти були рандомізовані до групи застосування кеторолаку або контрольної групи.

Добровольці у контрольній групі отримували стандартну терапію для полегшення болю, яка включала оксикодон/ацетамінофен (5/325 мг) після виписки з лікарні. Добровольці у групі застосування кеторолаку отримували кеторолак внутрішньовенно після операції, а потім внутрішньо протягом трьох днів після виписки. Протягом перших п'яти днів після операції реєстрували інтенсивність болю та загальний обсяг застосування опіоїдів тричі на добу.

Через 2-6 тижнів після операції були зареєстровані результати щодо зниження інтенсивності болю та досягнення функціональних результатів. Загалом у підсумковий аналіз було включено 48 пацієнтів; 60,4% пацієнтів були жіночої статі, а середній вік у когорті становив 32±11,6 року. Між групами були відсутні відмінності в оцінках функціонування перед операцією, супутніх захворюваннях та демографічних даних перед операцією.

Пацієнти у групі застосування кеторолаку використовували в середньому на 45,4% менше знеболювальних препаратів протягом перших п'яти днів після операції порівняно з пацієнтами у контрольній групі. Крім того, у пацієнтів, які приймали кеторолак, спостерігалося зниження середньої інтенсивності болю на 22,36 бали. Випадків шлунково-кишкової кровотечі відзначено не було.

Між групами не було відмінностей в оцінках функціональних результатів до 6 тижнів після операції. Відмінностей у небажаних явищах також не виявлено. Отже, ад’ювантне застосування кеторолаку є перспективним варіантом, який забезпечує статистично значуще скорочення застосування наркотичних препаратів та зниження інтенсивності болю після реконструкції ПХС.

Джерело:

Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons

Стаття:

Oral Ketorolac as an Adjuvant Agent for Postoperative Pain Control After Arthroscopic Anterior Cruciate Ligament Reconstruction: A Prospective, Randomized Controlled Study

Автори:

Sunita R Mengers і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: