EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Користь ультразвукової терапії при міофасціальному больовому синдромі

міофасціальний больовий синдром міофасціальний больовий синдром
міофасціальний больовий синдром міофасціальний больовий синдром

Що нового?

У пацієнтів з міофасціальним больовим синдромом ультразвукова терапія за короткий час (протягом 2 тижнів) забезпечує полегшення болю та зменшення запалення.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Journal of Pharmaceutical Research International, ультразвукова терапія є безпечним ефективним неінвазивним методом ад'ювантної терапії, що забезпечує високий рівень дотримання пацієнтом режиму лікування міофасціального больового синдрому із залученням жувальних м'язів. Метою рандомізованого клінічного дослідження, проведеного Harini Valluri та співавт., було визначення можливості застосування ультразвуку як ефективного методу ад'ювантної терапії при міофасціальному больовому синдромі жувальних м'язів.

У дослідження були включені 30 осіб (старше 18 років, 20 жінок і 10 чоловіків) з клінічним діагнозом міофасціального больового синдрому. Учасників рандомізували у дві групи по 15 осіб у кожній:

група А: ультразвукова терапія+тизанідин 2 мг 2 рази на добу протягом 14 днів;
група B: монотерапія тизанідином.

Оцінки включали максимальну міжрізцеву відстань, чутливість жувальних м'язів при пальпації, біль під час їжі та руху нижньої щелепи на початковому рівні, через тиждень та через два тижні. У пацієнтів обох груп спостерігалося статистично значуще полегшення болю та збільшення відкривання рота. Але у пацієнтів у групі А було зареєстровано більше і статистично значуще полегшення болю в порівнянні з іншою групою з 7-го по 14-й день. Про розвиток небажаних явищ не повідомлялося. Отже, ультразвукова терапія - ефективний метод ад'ювантної терапії при міофасціальному больовому синдромі.

Джерело:

Journal of Pharmaceutical Research International

Стаття:

Evaluation of Efficacy of Ultrasound Therapy as an Adjuvant in Management of Myofascial Pain: A Randomized Clinical Trial

Автори:

Harini Valluri et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: