EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Роль L-аргініну та оксиду азоту у розвитку алергічного риніту

алергічний риніт алергічний риніт
алергічний риніт алергічний риніт

Що нового?

Аналіз вмісту аргініну та оксиду азоту у сироватці крові може допомогти практикуючим лікарям у діагностиці сезонного алергічного риніту, особливо в тих випадках, коли це захворювання складно діагностувати.

У нещодавно проведеному дослідженні було встановлено, що у пацієнтів із сезонним алергічним ринітом вміст L-аргініну нижчий, а вміст оксиду азоту (NO) вищий у порівнянні зі здоровими добровольцями з контрольної групи. Nihal Efe Atila та співавт. провели це дослідження з метою вивчення процесів, пов'язаних з етіопатогенезом риніту, та оцінки ролі амінокислот у розвитку сезонного алергічного риніту. Крім того, було виконано оцінку відмінностей шляхом порівняння складу вільних амінокислот у сироватці крові у здорових добровольців та пацієнтів з алергічним ринітом.

До основної групи (група 1) увійшли 44 пацієнти з сезонним алергічним ринітом, а до контрольної групи (група 2) — 33 здорових добровольця. За результатами аналізу на алергоспецифічні IgE-антитіла (тесту з інгаляційними алергенами) у пацієнтів групи 1 було виявлено підвищений вміст специфічних IgE-антитіл як мінімум до одного з наступних алергенів: кліщі, спори плісняви та пилок рослин. У пацієнтів був як мінімум один симптом алергічного риніту, при цьому захворювання тривало не менше двох років. В обох групах дослідження було проаналізовано вміст 25 вільних амінокислот у сироватці крові методом рідинної хроматографії/мас-спектрометрії (РХ-МС/МС).

Оцінку вмісту NO у сироватці крові в обох групах виконували за результатами реакції з реактивом Гриса. Як показники для вимірювання вмісту NO використовували концентрації нітритів та нітратів. Порівняно з групою 2, у пацієнтів із групи 1 вміст вільного L-аргініну в сироватці крові був статистично значущий нижче. Крім того, у групі 1 було виявлено чітке підвищення вмісту NO порівняно з групою 2 (див. таблицю 1).

Таким чином, при вивченні патофізіології сезонного алергічного риніту та можливих терапевтичних стратегій необхідно враховувати співвідношення аргініну та NO.

Джерело:

The Injector

Стаття:

Does the balance of Nitric oxide and L-arginine play a role in the development of allergic rhinitis?

Автори:

Nihal Efe Atila і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: