EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Препарати, що містять Lactobacillus reuteri – ефективний додатковий метод лікування інфекції H. pylori

інфекція H. pylori інфекція H. pylori
інфекція H. pylori інфекція H. pylori

Що нового?

У пацієнтів з інфекцією H. pylori прийом препаратів, що містять Lactobacillus reuteri, дозволяє підвищити частоту ерадикації патогену та знизити частоту розвитку побічних ефектів та виразність симптомів з боку шлунково-кишкового тракту (ШКТ).

Результати проспективного рандомізованого подвійного сліпого плацебо-контрольованого дослідження вказують, що застосування пробіотика з лактобактеріями Lactobacillus reuteri може бути ефективним як додатковий метод лікування інфекції, викликаної H. pylori. Метою дослідження було оцінити ефективність препарату з лактобактеріями Lactobacillus reuteri з точки зору зниження виразності симптомів з боку ШКТ, спричинених H. pylori, та частоти розвитку побічних ефектів терапії.

У дослідження були включені пацієнти з діагнозом інфекції H. pylori, яким було призначено стандартну трикомпонентну схему лікування протягом 2 тижнів, а також прийом пробіотика або плацебо протягом 4 тижнів. Аналіз стану пацієнтів проводили з використанням опитувальника про виразність симптомів ШКТ (GSRS), який пацієнти заповнювали в ході дослідження. З іншого боку, реєстрували побічні ефекти лікування. Частоту ерадикації патогену після лікування визначали за допомогою 14C-уреазного дихального тесту (УДТ).

До дослідження було включено 90 пацієнтів, які відповідали критеріям відбору, при цьому один пацієнт достроково вибув із дослідження (38 чоловіків, 51 жінка, медіана віку: 52 роки). Загалом 45 пацієнтам (50,6 %) було призначено плацебо та 44 пацієнтам (49,4 %) – пробіотик. У таблиці 1 наведено дані про частоту ерадикації H. pylori у групі прийому пробіотика та групі плацебо. У групі прийому пробіотика після завершення лікування було виявлено статистично значуще зниження оцінок виразності диспепсії, запору та болю в животі за опитувальником GSRS, а також загальної оцінки за опитувальником GSRS.

Серед зареєстрованих побічних ефектів було виявлено клінічно значущу відмінність частоти розвитку головного болю та дискомфорту у шлунку при порівнянні двох груп дослідження. Таким чином, частота ерадикації патогену статистично значуще підвищилася, а виразність симптомів з боку шлунково-кишкового тракту та частота розвитку побічних ефектів при лікуванні статистично значуще знизилися при прийомі препарату, що містить Lactobacillus reuteri, як додатковий метод лікування інфекції H. pylori.

Джерело:

BMJ Journals

Стаття:

IDDF2022-ABS-0107 The effect of Lactobacillus reuteri probiotic as an adjunct treatment for helicobacter pylori infection in adults

Автори:

Nur Izreena Ismail і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: