EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зниження частоти побічних ефектів антибіотикотерапії та резистентності бактерій при лікуванні пародонтиту за допомогою лазерної терапії

пародонтит пародонтит
пародонтит пародонтит

Що нового?

Застосування діодної лазерної терапії в лікуванні пародонтиту III стадії ступеня С перевершує за ефективністю системну антибіотикотерапію.

Згідно з висновками у статті про результати рандомізованого контрольованого дослідження в журналі BMC Oral Health, лазерна терапія є кращим варіантом лікування пародонтиту III стадії ступеня порівняно із системним застосуванням антибіотиків, дозволяючи уникнути таких ускладнень, як бактеріальна резистентність та рецидиви з часом.

Пародонтит - це захворювання, при якому під впливом мікроорганізмів руйнуються опорні структури зубів, що призводить до їх відшарування від кісток щелепи. Традиційний варіант лікування, комбінація метронідазолу та спіраміцину, ефективний, але має кілька системних побічних ефектів.

Завдяки бактерицидному та детоксикаційному ефекту лазерну терапію все частіше застосовують як доповнення до видалення зубного каменю та згладжування поверхні коренів (SRP). У цьому дослідженні Souzy Kamal Anwar та співавт. порівнювали ефективність внутрішньокишенькового застосування діодного лазера (980 нм) з антибіотикотерапією у пацієнтів з пародонтитом ІІІ стадії ступеня С.

В рамках дослідження 50 пацієнтів з пародонтитом III стадії ступеня С рандомізували в 2 групи: групу досліджуваного втручання, учасники якої отримували SRP + внутрішньокишенькове застосування діодного лазера (980 нм), та контрольну групу, учасники якої отримували SRP + антибіотикотерапію (системне введення спіраміцину і метранідазолу). Втрату рівня клінічного прикріплення (CAL) та глибину пародонтальної кишені (PPD) оцінювали до лікування, а також через 4 та 12 тижнів. У цих часових точках також збирали зубоясневу рідину і оцінювали наявність двох пародонтальних патогенів: Porhyromonas gingivalis і Aggregatibacter actinomycetemcomitans. У групах було відзначено порівняльні поліпшення щодо мікробіологічних та клінічних результатів через 12 тижнів порівняно з вихідним рівнем. Проте слід зазначити, що антибіотикотерапія призвела до різкого підвищення рівня бактерій через 12 тижнів.

Джерело:

BMC Oral Health

Стаття:

Clinical and microbiological efficacy of intra-pocket application of diode laser in grade C periodontitis: a randomized controlled clinical trial

Автори:

Souzy Kamal Anwar і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: