EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Положення лежачи на правому боці забезпечує найбільш сприятливі умови всмоктування після прийому таблеток

загальна коморбідність загальна коморбідність
загальна коморбідність загальна коморбідність

Що нового?

При прийомі таблеток ідеальні умови створюються, якщо лягти на правий бік, що дозволяє таблеткам потрапити в найглибшу частину шлунка і розчинитися швидше, ніж при вертикальному положенні тулуба.

Результати недавнього дослідження вказують, що швидкість потрапляння таблеток у кишечник на 83% може залежати від положення тулуба. Найкращі умови створювалися у положенні лежачи на правому боці. У цьому дослідженні також були отримані інші цікаві результати, що стосуються динаміки проходження таблеток по ШКТ та їх розчинення. Згідно з наявними даними, двома факторами, що впливають на ефективність надходження компонентів таблеток у кишечник та їх всмоктування, є вміст шлунка (суміш рідин, таких як кава, молоко та сік, а також тверда їжа) та моторика ШКТ. Однак правильне положення тіла також виявилося важливим фактором.

За підтримки всіх інших елементів оцінки незмінними в рамках серії комп'ютерних симуляцій дослідники змінювали положення тулуба Дьюка (комп'ютерної моделі 34-річного чоловіка з нормальною анатомічною будовою, створеною вченими-програмістами), нахиляючи його назад на спину, на лівий бік, на правий бік або залишаючи у вертикальному положенні. Найкращі умови створювалися у положенні лежачи на правому боці. Найбільш несприятливі умови створювалися в положенні лежачи на лівому боці, оскільки в такому положенні таблетки не потрапляли в антральний відділ (нижню частину) шлунка, а більшість їх активних компонентів не надходила до дванадцятипалої кишки. Вплив положення тулуба на глибину проникнення таблеток у шлунок обумовлений гравітацією. Крім того, дослідники встановили, що гастропарез та положення тулуба можуть істотно впливати і на розчинення таблеток.

 

Яку користь ця інформація може принести пацієнтам?

З результатів цього дослідження найбільшу користь можуть отримати літні особи, які приймають лікарські препарати всередину і часто мають проблеми з ковтанням через вікові зміни стравоходу, а також лежачі пацієнти, яким важко змінювати положення тіла. Отримані у цьому дослідженні дані також можуть допомогти лікарям покращити якість допомоги, що надається особам із гастропарезом, який часто спостерігається при цукровому діабеті.

У майбутніх дослідженнях з використанням Дьюка та комп'ютерного моделювання аналогічного характеру буде вивчено, як відбувається розщеплення білків, вуглеводів та харчових жирів у ШКТ. Після прийому пігулок всередину можна перебувати в положенні стоячи або сидячи прямо. Якщо після прийому препаратів внутрішньо необхідно прилягти, краще лягти на спину або на правий бік. Після прийому пігулок внутрішньо краще уникати положення лежачи на лівому боці.

Джерело:

Medscape

Стаття:

New Science Reveals the Best Way to Take a Pill

Автори:

Adam Marcus і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: