EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Інфузії лідокаїну покращують якість відновлення після гінекологічних операцій

гінекологічні операції гінекологічні операції
гінекологічні операції гінекологічні операції

Що нового?

Інтраопераційне введення лідокаїну шляхом внутрішньовенної інфузії під час гінекологічних лапароскопічних операцій покращувало загальну якість відновлення пацієнток.

Згідно з результатами рандомізованого контрольованого дослідження, якість післяопераційного відновлення (ЯПВ) була вищою у жінок, яким проводили системне введення лідокаїну в периопераційний період, ніж у жінок у контрольній групі, яким вводили фізрозчин. Автори провели оцінку впливу інфузії лідокаїну на ЯПВ та післяопераційний біль.

До дослідження включили 50 жінок (віком від 18 до 55 років), яким було показано проведення гінекологічної операції в амбулаторних умовах та рандомізували до груп L та NS. Учасницям групи L на початку анестезії внутрішньовенно вводили лідокаїн 1,5 мг/кг. Потім проводили інфузію лідокаїну в дозі 2 мг/кг/год до завершення операції.

Учасницям із групи NS проводили інфузію фізрозчину. У ході дослідження проводили оцінку споживання знеболюючих препаратів протягом 24 год, оцінку за шкалою готовності до виписки після анестезії (PADSS) в палаті післянаркозного спостереження (PACU), оцінку нудоти та блювання, оцінку болю в PACU та через 24 год, а також за шкалою загальної якості відновлення-40 (QoR-40) через 24 години. Статистичний аналіз даних проводили з використанням пакета статистичних програм соціальних наук (SPSS) версії 17.

Демографічні характеристики пацієнток були зіставні в обох групах. У таблиці 1 наведено порівняння середнього загального показника за шкалою QoR-40 групи L та у групі NS.

Середній час досягнення показника PADSS ≥9 був на 50 хв менше у групі NS, ніж у групі L. У пацієнток із групи L відзначили статистично значуще зниження частоти розвитку нудоти, блювання та потреби у протиблювотних засобах порівняно з групою NS. Ступінь зниження середньої оцінки інтенсивності болю за 24 години та загального споживання знеболювальних препаратів через перші 24 години після операції була також істотно нижчою у групі L, ніж у групі NS.

Таким чином, внутрішньовенне інтраопераційне введення лідокаїну є безпечним і недорогим способом поліпшення ЯПВ після гінекологічних лапароскопічних операцій. Це може бути високоефективною стратегією поліпшення ЯПВ та аналгезії після операцій в амбулаторних умовах.

Джерело:

Journal of Anaesthesiology Clinical Pharmacology

Стаття:

Effects of intra-operative infusion of lidocaine on postoperative pain and quality of recovery in patients undergoing gynecological laparoscopic surgery: A randomized controlled trial

Автори:

Shikha Awal і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: